Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drömmen om Maremma

<b>"Drömmen om Maremma".</b>

Dokumentär

Drömmen om Maremma
Sverige. Av Jannik Splidsboel. Längd: 1.10. Från: 15 år.

En oändligt vacker film om människorna i Maremma. Maremma ligger i centrala Italien. Landskapet böljar vackert. I ett slitet slott bor en gammal kvinna som vårdar sin fars minne och hans stora tavlor med hästar. Bland grannarna pågår ett bråk, som hon klokt håller sig undan.

Danske Splidsboel har gjort en oändligt vacker film om trakten - och om männi- skorna.

Bråket känns välbekant, liknande motsättningar hör även svenskt lantliv till. Det har handlat om skogsbruk, vattenkraft, kärnkraft och annat som raserat det gamla för att släppa in det nya.

Hot från alternativ energi

Under striderna mot kärnkraften talades varmt om solenergi och vindkraft, nu kommer hoten just från den alternativa energin.

I Maremma säljer fattiga bönder sina får för att hyra ut marken till energiexploatörer. Nyinflyttade inser att de snart kommer att leva i ett ändlöst hav av sol- fångare. De protesterar med klent resultat.

Men vad stökiga kommitté- möten aldrig lyckas hejda klarar lågkonjunkturen med glans. Det stora bolaget går i konkurs, inga solpaneler monteras. Ivrigaste protestanten gläds åt sin räddade utsikt. Gamle bonden, som trivs bättre med fåren, blir också rätt nöjd.

Fast de pratar inte med varandra längre.