Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Doom"

USA. Av Andrzej Bartkowiak. Med The Rock, Karl Urban, Rosamund Pike, Deobia Oparei, Ben Daniels. Längd: 1.40.

ACTION

Hur gör man egentligen en hyfsad science fictionfilm utifrån ett dataspel vars intrig i sin tur är snodd av otaliga b-filmer? Det gör man inte. Man följer i stället minsta motståndets lag och litar på att miljontals "Doom"-nördar kommer att se filmen ändå. De vill ju ändå bara springa direkt hem och poängtera faktafel på chatsidor. Dataspelet "Doom" lanserades 1993, revolutionerade 3D-grafiken och blev det första stora så kallade Shoot ´em up-spelet en genre som i princip går ut på att spelaren står bakom ett jättegevär och skjuter skiten ur allt som visar sig.

Det ironiska

med den här filmversionen är att den tio minuter långa scenen i slutet av filmen där rymdmonster skjuts ihjäl ur samma Shoot ´em up-perspektiv är helt klart den bästa. Resten är den sedvanligt suddiga kopian av en kopia på en "Aliens"-kopia.

Vi väntar fortfarande

på en enda lyckad tevespelsadaption. Jag sätter mina pengar på "Halo" som beräknas komma 2007. "The Beach"-författaren Alex Garland skriver manus och "Sagan om ringen"-Peter Jackson ska producera.