Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Doom"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

USA. Av Andrzej Bartkowiak. Med The Rock, Karl Urban, Rosamund Pike, Deobia Oparei, Ben Daniels. Längd: 1.40.

ACTION

 Hur gör man egentligen en hyfsad science fictionfilm utifrån ett dataspel vars intrig i sin tur är snodd av otaliga b-filmer? Det gör man inte. Man följer  i stället minsta motståndets lag och litar på att miljontals "Doom"-nördar kommer att se filmen ändå.  De vill ju ändå bara springa direkt hem och poängtera faktafel på chatsidor. Dataspelet "Doom" lanserades 1993, revolutionerade 3D-grafiken och blev det första stora så kallade Shoot ´em up-spelet  en genre som i princip går ut på att spelaren står bakom ett jättegevär och skjuter skiten ur allt som visar sig.

Det ironiska

 med den här filmversionen är att den tio minuter långa scenen i slutet av filmen där rymdmonster skjuts ihjäl ur samma Shoot ´em up-perspektiv är helt klart den bästa.  Resten är den sedvanligt suddiga kopian av en kopia på en "Aliens"-kopia.

Vi väntar fortfarande

 på en enda lyckad tevespelsadaption. Jag sätter mina pengar på "Halo" som beräknas komma 2007. "The Beach"-författaren Alex Garland skriver manus och "Sagan om ringen"-Peter Jackson ska producera.