Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Don Jon"

MÖTER KÄRLEKEN. Jon träffar tiopoängaren Barbara. Ska hon lyckas bli ett substitut för nätporren Jon aldrig tycks få nog av?
Foto: Daniel Mcfadden

DRAMAKOMEDI

USA. Av Joseph Gordon-Levitt. Med Joseph Gordon-Levitt, Scarlett Johansson, Julianne Moore, Glenne Headly, Tony Danza.

Längd: 1.30. Från: 15 år.

Joseph Gordon-Levitts regidebut är en dramakomedi som belyser vår uppkopplade samtid och problematiken med att vi ständigt är i kontakt och har tillgång till allt men sällan tillåter oss att vara nära, och helt närvarande, på riktigt.

Huvudpersonen Jon, eller Don Jon som han kallas, är en slags nutida Don Juan men väldigt svår att tycka om. Han är självupptagen, ytlig och omogen och det enda som rör sig bakom pannbenet tycks vara bilen, brudarna och några böner som kompensation för hans syndiga leverne.


Don Jon är nämligen en storkonsument av porr. Ständigt online finns tuttar och rumpor, tungor och avsugningar är bara ett klick bort och Don Jon kan inte sluta titta. Inte ens när han blir störtförälskad i tiopoängaren Barbara (Johansson) vinner sex IRL över alternativet på skärmen. Att han är missbrukare av cybersex finns inte på kartan förrän kvällskurskamraten Esther (Moore) sätter fingret på hans beteende.


Det är välspelat och komiskt, överdrivet och skruvat och Gordon-Levitt gör bra ifrån sig både bakom och framför kameran. Det finns tyvärr en underliggande moraliserande flämtning i historien som man kanske sluppit om den hamnat i händerna på en, låt säga, fransk eller dansk regissör.