Dokumentären landar i ett ältande av kändisskap

Publicerad

 

Välkomna till Winnerbäckland! En plats av nyponbuskar, söndagsångest och tandläkarväder, där det alltid är blaskig november och aldrig julafton. För så skoj ska vi inte ha det. 

Den senaste Winnerbäck-dokumentären (”Solen i ögonen” kom redan 2008) markerar Winnerbäcks 20 år som artist, och har marknadsförts som filmen där vi kommer honom närmare än någonsin.

Dokumentär

LARS WINNERBÄCK – ETT SLAGS LIV

Sverige. Av Øystein Karlsen. Med Lars Winnerbäck, Per Gessle, Rolf Lassgård, Melissa Horn. Längd: 1:34. Från: Barntillåten.

Ambitionen finns där verkligen. Bland annat har Winnerbäcks hustru Agnes Kittelsen utrustats med kamera för att intervjua maken i en potentiellt mer avslappnad miljö. Och han tussas även ihop med andra kreativa förmågor, som kan tänkas sätta spinn på orden. 

Rolf Lassgård talar om text, deklamerar ”Elegi” och framstår som en betydligt intressantare person än Winnerbäck. Medan mötet med en förhållandevis okomplicerad Per Gessle (som han nyligen samarbetat med) mest känns omaka. Men ett samtal utanför trygghetszonen, gärna mellan Lill-Uffe och Stor-Uffe, hade förstås varit att hoppas på för mycket. 

Istället landar allt i det gamla vanliga – ett ältande av kändisskap, skapande och vemod. Barndomsbilder och hemmamiljöer, till trots, så möts vi inte av stora famnen den här gången heller. Får på sin höjd ett slags audiens. 

Bättre fungerar då Winnerbäcks monologer i homestajlad studiomiljö av Marshallhögtalare och mässingsmikrofoner. För att inte tala om konsertscenerna i en sober färgskala av bärnsten och rökigt blått. Den innerligt nära känsla som uppstår när texten gifter sig med publiken är fullständigt magisk, men understryker också att det är scenen och inte filmen som är Winnerbäcks rätta element.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag