Djupet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Trotsar döden. När hans fiskebåt sjunker och hans kompanjoner dör en efter en, bestämmer sig Gulli för att överleva. Han simmar och simmar och simmar mot räddningen. Foto: njutafilms

   Året är 1984. På Västmannaöarna utanför Islands sydkust laddar fiskarna för en ny dag på sjön efter en hård natt på krogen. Bakfulla, trötta och frusna anländer de en efter en till den nedisade trålaren "Breki" som lämnar kajen innan solen gått upp. I gallonställ och islandströjor installerar sig Gulli och de andra i båten som tuffar iväg mot fiskevattnen. Det röks konstant, jargongen är tuff men gänget är sammansvetsat. Så inträffar katastrofen och en efter en slukas de av det iskalla havet, alla utom Gulli. Han tänker inte dö i dag. Han pratar med fiskmåsarna och simmar och simmar och simmar.

Isländske regissören Baltasar Kormákur är på hemmaplan igen efter några Hollywoodproduktioner och berättar en stillsamt nervig historia om människans litenhet på jorden. Vi är en parentes i den mäktiga naturen och vi har väldigt lite att sätta emot.

Historien är baserad på en verklig förlisning och Ólafur Darri Ólafsson gör en fantastisk roll som överlevaren Gulli - i hans tunga kropp och snälla ansikte ryms både hopp och förtvivlan.

Berättelsen får ta tid, Gullis kamp för livet är utdragen och realistisk och filmen, med träffsäkert foto, är befriande avskalad från yta. Att den dessutom är filmad på plats, i havet, är bara det väl värt ett biobesök.

DRAMA

Island. Av Baltasar Kormákur. Med Ólaf Darri Ólafsson, Jóhann G. Jóhansson, Björn Thors

Läng: 1.33. Från: 11 år.