Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det här är girl power i nivå med Spice Girls"

Hjältinnan Tris (Shailene Woodley) visar sig vara lämpad för flera falanger i "Divergent".

Trilogi, dystopi och en hjältinna i underläge.

Det största problemet med "Divergent" är att den blir en alldagligare kopia vid sidan av sin syster "Hunger games".

BIO

ÄVENTYR

"Divergent"

USA.

Av: Neil Burger.

Med: Shailene Woodley, Kate Winslet, Theo James, Ashley Judd, Zoë Kravitz.

Längd: 2.19.

Från: 15 år.

Här finns ingen drift med vår mediekåta samtid, och inga fantasirika spelvärldar.

Filmens postapokalyptiska Chicago är så visuellt svältfött att Batman hade flyttat till en mer suggestiv miljö inom en vecka. Då är karaktärerna mer intressanta, inte minst hjältinnan Tris (Shailene Woodley).

Liksom i den bästsäljande boken (som filmen förhåller sig trogen till) är drivkraften i berättelsen ett kastsystem där befolkningen delas upp i så kallade falanger efter egenskaper. Det är de ärliga, de fridfulla, de lärda, de tappra och slutligen de osjälviska som Tris själv tillhör.


Som sådan lever hon ett amish-liknande liv av självuppoffringar. Fåfänga är förbjudet. Det är grå tunika, knut i nacken och mycket sparsam kontakt med den egna spegelbilden som gäller. Men det finns en öppning: Vid 16 års ålder får alla göra ett egenskapstest som visar vilken falang man passar bäst i. Oavsett resultat får man sedan möjligheten att välja en ny falang, men därmed måste man också lämna sin familj.

Svårt val. Särskilt för vår hjältinna som visar sig vara "divergent", det vill säga lämpad för flera falanger - något som är förenat med livsfara i den här världen. Till slut väljer hon de Lisbeth Salander-hårda "tappra".

Det innebär att hon får lära sig att tas med blåtirorna, kasta kniv och slåss med bara händerna. Men också att hon inleder en gulligt kysk romans med instruktören Four.

Visst är det pubertalt, men det är också en del av charmen.


Jag har i alla fall svårt att inte falla för en berättelse med en ovanligt mänsklig hjältinna, en stark mamma och dessutom en kvinnlig skurk. Det är girl power i nivå med Spice Girls kaxigaste dagar.

Så bra är skådespelarna

Shailene Woodley

Jag gillar verkligen Woodleys naturlighet. Hon är lätt att relatera till som ett lite mer mänskligt alternativ till Katniss Everdenen. Här finns mer av tonåringens truliga osäkerhet, och mindre av fajtingamazon.

Theo James

Egentligen har han bara två ansiktsuttryck: militäriskt bestämd och förföriskt leende. Men eftersom jag är lite dum i huvudet och går i gång på mörka främlingar, köper jag det här rätt av och njuter av att inte veta vad som finns bakom de där vackra ögonen.

Kate Winslet

Filmens isdrottning och tillika skurk. Smart politiker med blonderad page och Hillary Clinton-aktiga dräkter. Sval, kontrollerad och oväntat minimalistisk för de här sammanhangen.

Ashley Judd

Äntligen får mammakaraktären vara snygg och stark hjälte. Lämnar avtryck i en egentligen ganska liten roll. Moderlig och asketiskt osjälvisk. Men också upprorisk. Lite som när Maria drar från nunnorna i "Sound of music".