Det blåser upp en vind

Publicerad

ANIMÉ/ÄVENTYR

Längd: 2.06, från 7 år.

Japan. Av Hayao Miyazaki. Med Hideaki Anno, Miori Takimoto, Hidetoshi Nishijima, Masahiko Nishimura, Stephen Alpert, Morio Kazama

I sin sista långfilm berättar animémästaren om flygplanskonstruktören Jiro Horikoshis spännande historia från början av 1900-talet och framåt. Vi följer honom från barndomsdrömmarna om att skapa vackra flygplan likt förebilden Giovanni Caproni, till hur han förverkligade sin dröm och blev en av de mest framstående inom sitt gebit. Två av de omtalade planen, Mitsubishi A5M och A6M Zero användes av Japan under Andra Världskriget och fredsälskaren Miyazaki såg detta som en spännande utmaning i skapandet av sitt verk. Den intressanta konflikten i att det vackra och livsbejakande kan vändas negativt till död och förintelse.

 

Parallellt med karriären får vi ta del av personliga upplevelser som starkt färgade Horikoshis liv, jordbävningen som ödelade delar av Tokyo 1923, den stora depressionen och tuberkulosepidemin som drabbade hans livs kärlek Nahoko. Miyazakis sista film som regissör är en i sanning berörande film på alla plan.

 

Jag har alltid sagt att vi vuxna ser för lite tecknad film (det sträcker sig till Kalle Anka och Karl-Bertil Jonsson på Julafton) en genre med starka konstnärliga värden när den är som allra bäst. ”Det blåser upp en vind” når nästan upp till det oslagbara mästerverket ”Spirited aways” höjder så nu finns det inga undanflykter, det är bara att boka en biljett på en favoritbiograf nära dig!

 

 

Ronny Svensson
Ronny Svensson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag