Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det är knappast superkul

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Imdb
Foto: Imdb

De kvinnliga efterföljarna till 80-talets legendariska spökjägare har hittills mest jagat fram amerikanska nättroll.

Det var bättre förr när karlar gjorde jobbet, verkar vara åsikten på nätet.

Samtidigt har kritiker roats av den feministiska nyordningen.

Så låt oss genast slå fast att spökutdrivning bör vara en könsneutral karriärväg. Kvinnor kan, känslan för övernaturligheter tycks väl utvecklad och att komisk förmåga finns vet alla.

Problemet med Kristen Wiig och Melissa McCarthy – som hade stora framgångar i Paul Feigs regi i ”Bridesmaids” för några år sedan – är alltså inte att de är kvinnor, inte heller att de skulle sakna humor. Problemet är att de inte är Bill Murray. Utan hans avspänt absurda och högst personliga spelstil hade de metafysiska skämten förra gången knappast lyft över den jordbundna – och tämligen trista – rysarhumorn.

"Ghostbusters" är inte superkul

Teamet bakom nyversionen (originalets regissör Ivan Reitman är med som producent) har också bekymrat sig över bristen på Bill – och petat in honom i en liten men välment biroll. Det räcker inte för att göra någon glad.

I stället är skämten kring kvinnligt och manligt filmens största tillgång. Kate McKinnons håller i spökutdrivartekniken med fast hand och Chris Hemsworth är bedårande som superdum blondin.

Men det knappast superkul.

Det var det förresten inte förra gången heller, trots Bill Murray.

Så bra är Ghostbusters

Komedi

Ghostbusters

USA. Av Paul Feig. Med Kristen Wiig, Melissa McCarthy, Kate McKinnon, Leslie Jones, Chris Hemsworth. Längd: 1.56. Från 11 år.