Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det andra Heimat"

"Det andra Heimat" är en stor episk skildring av nöd och lidande.

DRAMA

Tyskland.

Av Edgar Reitz.

Med Jan Dieter Schneider, Antonia Bill, Maximilian Scheidt.

Längd: 3.45.

Från 15 år.

Från tidigt 80-tal har Edgar Reitz ägnat sig åt "Heimat". I tre dramaserier för tv fångade han Tysklands superskakiga väg från första världskrigets slut till våra dagar genom att berätta om människor i sin egen lantliga avkrok, byn Schabbach.

Stor succé, även om tv-serier på 80-talet inte riktigt räknades. Nu har statusen höjts - då gör Reitz långfilm i stället.

Han berättar om en annan svår tid för Schabbach och Europa, mitten av 1800-talet. Familjen Simon står i centrum här, som i tv-serierna. Den yngre av två bröder är tidigt klar över att han vill utvandra till Brasilien. Han lär sig olika indianspråk och inviger den flicka han hoppas på i sina planer.

Men han förlorar både flickan och Brasilien.

Ändå är det här på många sätt en tysk motsvarighet till "Utvandrarna", en stor episk skildring av nöd och lidande i en fattig bygd - och av drömmar om liv i frihet i en förhoppningsvis bättre värld.

För Reitz är det rimligen sista delen av det stora livsverket - han är över 80 - men vitaliteten i berättandet är obruten, skönheten i bilderna storslagen. Knappt fyra korta timmar fångar in hela liv.