Förlorad. Carey Mulligan spelar Gatsbys förlorade kärlek. Gatsby själv spelas av Leonardo DiCaprio. Foto: Courtesy Of Warner Bros. Picture
Förlorad. Carey Mulligan spelar Gatsbys förlorade kärlek. Gatsby själv spelas av Leonardo DiCaprio. Foto: Courtesy Of Warner Bros. Picture

"Den store Gatsby"

Publicerad

Som att vaska en flaska dyr champagne. Det är känslan när den första Gatsby-vågen väller över en.

Filmen sprutar ur sig överdåd: Blixtrande diamanter, blänkande guld, skinande silver, öronbedövande fyrverkerier, färgglad konfetti. Och över alltihop ligger den tunga musiken producerad av Jay Z.

Det är en fantastisk fantasivärld. En berusad dröm.

Men människorna som befolkar den fastnar inte riktigt. Replikerna studsar bara - lika övertydliga som skyltarna i en stumfilm: "OLD SPORT". "TELEFONSAMTAL FRÅN CHICAGO".

Det är först när känslorna och dramatiken har vuxit sig tillräckligt stora för att matcha det svulstiga bildspråket som filmen börjar hålla ihop och bli till en berättelse. Den har nödvändigtvis inte så mycket med själva romanen "Den store Gatsby" att göra. Beundrare av F. Scott Fitzgerald gör bäst i att ta ett djup andetag. Karaktären Gatsby, här gestaltad av Leonardo DiCaprio, fungerar mest som en utgångspunkt.

Det är berättelsen om den mystiske mannen som arrangerar festerna dit alla kommer. Sitt gigantiska slott har han byggt i närheten av den förlorade kärleken Daisy (Carey Mulligan) i hopp om att hon en dag ska råka besöka honom. När Daisy inte gör det, tar Gatsby hjälp av hennes kusin Nick (Tobey Maguire).

Det låter kanske slätstruket. Men "The Great Gatsby" är filmen som publiken kommer att både älska och hata. För att älska måste man acceptera den smått vansinniga formen. Baz Luhrmanns film är inte bara överdådig - den är i 3D, vilket inte känns det minsta verkligt utan mer som förhöjd verklighet. Publiken kastas ut över havet och ned för skyskrapor.

Många kommer att tycka att det är vulgärt. Å andra sidan fanns det en gång i tiden kritiker även till moderniteten ljudfilm.

Jag hejar på Luhrmann och hans sätt att leka med uppfattningen om vad en film borde vara. Gatsby är underbart överväldigande även om jag önskar att man hade fått lite mer andrum för att vädra känslorna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag