Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Den store Gatsby"

Förlorad. Carey Mulligan spelar Gatsbys förlorade kärlek. Gatsby själv spelas av Leonardo DiCaprio.
Foto: Courtesy Of Warner Bros. Picture

Som att vaska en flaska dyr champagne. Det är känslan när den första Gatsby-vågen väller över en.

Filmen sprutar ur sig överdåd: Blixtrande diamanter, blänkande guld, skinande silver, öronbedövande fyrverkerier, färgglad konfetti. Och över alltihop ligger den tunga musiken producerad av Jay Z.

Det är en fantastisk fantasivärld. En berusad dröm.

Men människorna som befolkar den fastnar inte riktigt. Replikerna studsar bara - lika övertydliga som skyltarna i en stumfilm: "OLD SPORT". "TELEFONSAMTAL FRÅN CHICAGO".

Det är först när känslorna och dramatiken har vuxit sig tillräckligt stora för att matcha det svulstiga bildspråket som filmen börjar hålla ihop och bli till en berättelse. Den har nödvändigtvis inte så mycket med själva romanen "Den store Gatsby" att göra. Beundrare av F. Scott Fitzgerald gör bäst i att ta ett djup andetag. Karaktären Gatsby, här gestaltad av Leonardo DiCaprio, fungerar mest som en utgångspunkt.

Det är berättelsen om den mystiske mannen som arrangerar festerna dit alla kommer. Sitt gigantiska slott har han byggt i närheten av den förlorade kärleken Daisy (Carey Mulligan) i hopp om att hon en dag ska råka besöka honom. När Daisy inte gör det, tar Gatsby hjälp av hennes kusin Nick (Tobey Maguire).

Det låter kanske slätstruket. Men "The Great Gatsby" är filmen som publiken kommer att både älska och hata. För att älska måste man acceptera den smått vansinniga formen. Baz Luhrmanns film är inte bara överdådig - den är i 3D, vilket inte känns det minsta verkligt utan mer som förhöjd verklighet. Publiken kastas ut över havet och ned för skyskrapor.

Många kommer att tycka att det är vulgärt. Å andra sidan fanns det en gång i tiden kritiker även till moderniteten ljudfilm.

Jag hejar på Luhrmann och hans sätt att leka med uppfattningen om vad en film borde vara. Gatsby är underbart överväldigande även om jag önskar att man hade fått lite mer andrum för att vädra känslorna.

DRAMAThe great Gatsby

Land: USA.

Av: Baz Luhrmann.

Med: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, Joel Edgerton med flera.

Längd: 2.22.

Från: 11 år.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Leonardo DiCaprio

DiCaprio gör ett briljant jobb och växlar fint mellan rörande känslor och att bara utstråla stjärnglans. Magnetisk.

Tobey Maguire

Maguire är lite irriterande töntig som kusinen Nick.

Carey Mulligan

Så bra hon på att utstråla både dubbla och tillbakahållna känslor. Bidrar med en naturlighet som kontrasterar fint mot den spektakulära miljön.

Joel Edgerton3 getingar

Känns äkta trots att karaktären som Daisys lite tölpaktige make gränsar till karikatyr.