Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Den stora skönheten"

KOMEDI

Italien. Av Paolo Sorrentino. Med Toni Servillo, Sabrina Ferilli, Carlo Buccirosso. Längd: 2.22. Från 15 år.

En man i övre medelåldern lever ljuva livet i dagens mondäna Rom. Han är stilig, världsvan och allas vän. I ungdomen skrev han en uppmärksammad roman, kom till den heliga staden och mötte dess syndiga frestelser. Sedan har han delat sin tid mellan vilda partyn och sofistikerade kulturevenemang. Till någon mer bok har varken tiden eller orken räckt.

Sakta börjar han känna att den som idogt jagar den stora skönheten riskerar att finna den stora tristessen. Ändå förblir leendet bländande, formuleringskonsten elegant.


Paolo Sorrentino snodde med sitt färgsprakande överdåd den Oscar som annars nog gått till danska "Jakten". Han är arvtagare till Fellini och presenterar det Italien vi numera förknippar med Berlusconi. Här låtsas livet vara en ständig fest, det vackra folket förlustar sig i könlös sexighet – strippor och nunnor sida vid sida. Inte ens en borttrollad giraff verkar bortkommen.

Sorrentinos favoritskådespelare Toni Servillo – som också gjorde huvudrollen i hans ännu märkligare satir "Il divo" för några år sedan – personifierar hela stämningen utan att behöva bada i någon fontän.