Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den innersta kretsen

USA. Av Robert De Niro. Med Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin, Robert De Niro. Längd: 2.47.
Om du gillar "Den innersta kretsen" se också "Sju dagar i maj" (1964) och "Tretton dagar" (2000).

DRAMA

De Niro har ställt sig bakom kameran för första gången sedan 1993 (”I skuggan av Bronx”). ”Den innersta kretsen” – om CIA uppbyggnad från strax efter andra världskriget till 1961 och den misslyckade invasionen vid Grisbukten på Kuba – är tänkt som den första delen i en trilogi om det kalla kriget.

Navet hos De Niro är Edward Wilson (Damon), en totalt humorbefriad byråkrat som inte litar på någon och samtidigt är beredd att offra allt och alla när hans uppdragsgivare ber honom om det.

”Den innersta kretsen” är ytterst välgjord – bilar, glasögonbågar, cigarettmunstycken, rockar, hattar och underkjolar känns exakta och tidstypiska – och med en Matt Damon som imponerar med sitt snudd på sjukliga ämbetsmannapatos.
Men samtidigt gör denna omvårdnad om detaljer att berättelsen får ett svalt och distanserat drag över sig. De Niro har tagit i mer än han klarar av att handskas med i en historia om hur mänskliga värden stympas av en paranoid och maktfullkomlig regering.
Som åskådare hamnar du oundvikligen utanför och ”Den innersta kretsen” blir därför till slut mer ögonfägnad än hjärngymnastik.