Den gröna cykeln

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Flickan får låna sin pojkkompis cykel i en film som egentligen är otänkbar.

DRAMA

Saudiarabien.

Av Haifaa al Mansour.

Med Reem Abdullah, Waad Mohammed, Sultan al Assaf.

Längd: 1.37.

Från: 15 år.

I all blygsamhet är det här en alldeles märkvärdig film. Bara att den finns är speciellt - biografer är förbjudna i Saudiarabien, få gör film och kvinnliga regissörer är egentligen otänkbara. Ändå finns den och berättar - genom en enkel historia om en tioårig flickas kamp för att få en cykel - med ovanlig tydlighet om kvinnors nästan totala ofrihet.

Problemet med flickan och cykeln är inte ekonomiskt - saudier är inte fattiga - utan en fråga om patriarkala normer. Pojkkompisen - små flickor får leka med pojkar - har egen cykel så i smyg går det att lära sig trampa. Och cykelhandlaren har en vackert grön modell han gärna säljer.


Men varifrån ska pengarna komma? Pappa tycker inte att flickor ska cykla - själv är han fullt upptagen av att skaffa sig en bihustru. Mamma deppar över att hon inte fött sin man någon son - men hon tycker inte heller att flickor ska cykla.

Lösningen på problemet blir flickskolans årliga tävling i konsten att recitera koranen. Lärare och rektor - alla är de kvinnor - gläds över den obstinata flickans nyväckta religiösa intresse.

Det slutar som man kan gissa - fast ändå helt annorlunda.