Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"De fem legenderna"

ANIMERAD ACTIONSAGA (3D)

Land: USA.

Av: Peter Ramsey.

Svenska röster: Emil Almén, Jesper Adelfeldt, Göran Engman, Molly Silén, Allan Svensson

Längd: 1.37

Från: 7 år.

En saga om Tomten, Tandfen, Påskharen, Sandmannen (typ John Blund) och Jack Frost rullar upp på vita duken lagom till första advent. En julberättelse förpackad med yttersta omsorg men vars innehåll är ganska medelmåttigt.

Jack Frost, en ung kille som skapar rimfrost på rutorna och ishalka på stan, känner sig vilsen. Han vet inte varifrån han kommer, varför gubben i månen skapade honom eller vilket uppdrag han har på jorden. Tvivlet på sin egen existens visar sig också avspeglas bland barnen världen över. De små har börjat tvivla på både tomten, haren och fen och Beck, mörkermannen, gör allt för att elda på det tvivlet. Ett skräckscenario som måste stoppas och vilka gör det bättre än ”legenderna” själva?

Filmen är skapad av Dreamworks som ligger bakom ”Shrek”, ”Madagaskar” och ”Draktränaren” och utseendemässigt är det vackert, svindlande, lite läskigt och några av figurerna är rätt roliga. Tomten är en taggad ryss omgärdad av knasiga nissar och ulliga yetis, Påskharen en tuffing och Beck är en manipulativ skuggfigur med röst som sammet.

Visuellt är det mycket underhållande och det är befriande lite slagsmål i filmen men handlingen är för lam och engagerar inte. Betyget blir tre för ögonfröjden, manuset däremot får knappt godkänt.