Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dark shadows

Johnny Depp spelar huvudrollen i ytterligare en av Tim Burtons kreationer. Den här gången är Depp en vampyr från 1700-talet som vaknar upp i nutidens 70-tal.

RYSARKOMEDI.

USA.

Av: Tim Burton.

Med: Johnny Depp, Eva Green, Michelle Pfeiffer, Helena Bonham Carter, Christopher Lee.

Längd: 1.53.

Vid 1700-talets mitt har superrika engelska familjen Collins erövrat den amerikanska östkusten och gett namn åt en stad som växt upp runt deras fiskeindustri. På klipporna utanför staden tronar snart storslagna herresätet Collinwood Manor och där avvisar den principfaste unge arvingen Barnabas Collin en passionerad beundrarinna, vackra häxan Angelique.

Det kostar. Barnabas blir vampyr och begravs som odöd av den hämndlystna häxan. Först 200 år senare befrias han ur sin kista - bara för att finna både familjen och egendomen i förfall.

Tim Burton och hans främsta lekkamrat Johnny Depp har på nytt stigit ner i den gotiska skräcktraditionen.


Förlaga är en bortglömd tv-serie från 60-talet, där - såvitt jag förstår - poängen var mötet mellan den moderna tiden och den gamla, där vampyrer och varulvar kände sig hemma. Burton har inte pressat det temat alltför hårt. Han gör spektakulär rysarkomedi - typ "Familjen Addams" snarare än "Twilight" även om den stora, allt förbrännande, passionen är hans största intresse.


Efter den lugubra upptakten, 1700-talet är mörkt och magnifikt, blir stilen mindre strikt. När det handlar om nutid, eller snarare 70-tal, tar Burton ut svängarna med den avväpnande självklarhet som bara den mest självsäkre kan kosta på sig. Christopher Lee har en miniroll, till och med Burtons egen look-alike Alice Cooper gör ett gästspel.

För det mesta är det ett nöje att var med. Men det är inte storyn utan stilen som gör äventyret njutbart. Berättelsen sackar betänkligt innan den obrutet älskande och hämningslöst hämndlystna Angelique mot slutet åter blir intrigens motor.

Skådespelarinsatserna är av varierande kvalitet och musikvalet kantrar stundom väl mycket mot rock och schlager.

Men bilderna imponerar. Och Danny Elfmans nykomponerade musik rullar för det mesta likt bränningar in mot klipporna - då är det som bäst.


SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Johnny Depp 

Strikt och storögd 1700-talsgestalt, lätt bortkommen i 70-talet. Med hatten på ser han ut som en vitsminkad Michael Jackson. Inte den tacksammaste roll Tim Burton gett sin favoritaktör.


Eva Green 

Grandios som häxan Angelique – helt underbar, faktiskt. Krossad av Barnabas ambivalenta kärlekslöshet blir hon en rasande furie redo att förgöra hans efterkommande intill tredje och fjärde led.


Michelle Pfeiffer 

Den tynande släkten Collins främsta representant i nutiden är en tämligen tam figur som ger sin uttolkare få frispel.