Danska polisthrillern är ett perfekt slipat genidrag

Foto: 2014 NIKOLAJ MOELLER

”Den skyldige” är en polisthriller med magra 5,5 miljoner i budget. Trots det har den hyllats och prisats. 

Så bra är regissören Gustav Möllers debut.

Danska ”Den skyldige” är regisserad svenske debutanten Gustav Möller, och redan klar för en amerikansk remake med Jake Gyllenhaal i huvudrollen. Den vann även på Sundance förra året, blev shortlistad till Oscar för bästa icke engelskpråkiga film, samt nominerades tvåfaldigt på European film awards.

Så vad är det som får en hel filmvärld att gå i gång på en polisthriller med en budget på magra 5,5 miljoner kronor? Givetvis handlar det om den isande spänningen. En mästerligt utförd sådan av Hitchcock-karaktär. 

Fokus på Jakob Cedergrens roll

Varenda filmruta fokuserar på polisen Asger (Jakob Cedergren) som jobbar med att ta emot nödsamtal. Detaljer pekar mot att placeringen är en konsekvens av något som tvingat Asger ur vanlig tjänst. Han är vresig och uttråkad. 

Tills en kvinna ringer gråtandes från en vit skåpbil, och berättar att hon håller på att föras bort mot sin vilja. Asger sätter blixtsnabbt i gång en polisinsats, men kan inte hålla sig från att själv bli en aktiv part. 

Perfekt slipat genidrag 

I nära nittio minuter följer vi honom genom kontorsnatten när han med ett headset som enda vapen ringer runt, och förtvivlat försöker skapa ett lyckligt slut. Han pratar med kolleger, en trolig kidnappare, ett ledset barn, och trots att vi inte kan se dem, så blir allt i allra högsta grad levande inom oss.

”Den skyldige” kan inte beskrivas som annat än ett perfekt slipat genidrag. Filmen är fylld av eleganta vändningar, av kalla kårar, och en svår skuldfråga som dröjer sig kvar i hjärtat länge.

"Den skyldige"

Thriller

Danmark. Av Gustav Möller. Med Jakob Cedergren. Längd: 1:25. Från: 11 år.