Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cosmopolis

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Robert Pattinson som Eric Packer.
Foto: Caitlin Cronenberg

DRAMA

Cosmopolis

Frankrike/Kanada/Portugal/Italien.

Av David Cronenberg.

Med  Robert Pattinson, Juliette Binoche, Samantha Morton, Paul Giamatti.

Längd: 1.48. Ålder: 15 år.

Efter tre raka och tämligen okonstlade berättelser - "A history of violence", "Eastern promises" och förra årets "A dangerous method" - är det åter dags för en riktig Cronenbergare.

Med allt det extra som har gjort den nu 69-årige kanadensaren till en regissör mer för smala filmklubbar än breda paradbiografer.

I "Cosmopolis", efter hyllade Don DeLillos kultstämplade roman, åker den stenrike cyberkapitalisten Eric Packer i sin limousine genom vad som verkar vara ett New York på gränsen till undergång.

Packer envisas med att han ska ta sig till andra sidan staden - för att få håret klippt. I jättebilen, där han verkar tillbringa större delen av sin tillvaro, når inga ljud från en värld i uppror och Packer tvingas uppleva hur hans finansimperium sakta kollapsar.


"Cosmopolis" är paranoid, klaustrofobisk och drömlik och med en mycket svärtad humor. En tidsspegel. Man är dessutom hela tiden nyfiken på hur denna resa mot avgrunden ska sluta.

Men detta är verkligen inte en film för alla. Det är då och då inte svårt att hålla med när en av huvudpersonerna säger: "Får du någonsin känslan av att du inte vet vad som pågår?".