Kate Winslet spelar lkaren som försöker få bukt med viruset som hotar jorden. Foto: Warner Bros.
Kate Winslet spelar lkaren som försöker få bukt med viruset som hotar jorden.  Foto: Warner Bros.

Contagion

Publicerad
Uppdaterad
DRAMATHRILLER
USA.
Av: Steven Soderbergh.
Med: Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Jude Law, Kate Winslet, Laurence Fishburne.
Längd: 1.46.
Den svåruttalade titeln betyder "smitta, smittsam sjukdom, smittämne".
Och det hade känts som betydligt mer dramatiskt att i Sverige - och i dessa förkylningstider - kalla detta bacillskräckdrama för just "Smittan".
Efter att ha sett "Contagion" (jag har till och med problem med att skriva ordet) kommer jag nu aldrig mer att ta i dörrhandtag, ledstänger, offentliga kranar, trycka på hissknappar eller åka kommunalt.
Och jag ska i fortsättningen hälla betydligt mer sprit i händerna än jag låter glida nerför strupen.
Risken finns ju annars att man faller omkull och dör i en mördarförkylning.
Det är vad Beth (Paltrow) gör inte långt efter att hon återvänt hem till USA från en affärsresa till Hongkong. Först snor och hosta - och sedan är allt över.
Även Beths son går åt och därefter börjar den osynlige liemannen gripa kring sig överallt med sina infekterade fingrar.

Naturligtvis­ uppstår kaos och förödelse runt världen medan forskare först inte förstår ett
skvatt av vad som pågår, och sedan jobbar som besatta för att få fram ett vaccin.
Den sortens kapplöpningar mot tiden har vi sett många gånger vid det här laget.
"Contagion" är dock ytterst effektivt berättad - skrämmande och samtidigt spännande som en pusseldeckare. Vem är den verklige dräparen, den som muterade viruset och startade epidemin? Fladdermusen på grisen, grisen på människan...
Steven Soderbergh, en skådespelarnas regissör, verkar ha fått varenda stjärna han pekat på. Men som så ofta dessa dagar är det Matt Damon som stannar kvar längst i minnet.
Också här när hostan har lagt sig och näsorna slutat droppa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag