Conan the barbarian

Publicerad
Uppdaterad
Bio action

Conan the barbarian
USA. Av Marcus Nispel. Med Jason Momoa, Stephen Lang, Rachel Nichols, Ron Perlman.

Conan är tillbaka. Han föds mitt i ett slag och växer upp till hårdför kämpe - mån om att vinna tappre fars respekt.
Inledande grymheter leder till svåra trauman och livslång kamp mot onde Khalar Zym, som med magiska krafter tänker vinna världsherravälde. Stil och miljö påminner om tv-spel och virtuell vikingatid.
Första Conan-filmen kom för snart 30 år sedan. Jag recenserade då också och fann ett "makalöst påkostat ingenting".

Omdömet duger rätt bra den här gången med. Fast paradoxalt nog är nya Conan mer i takt med sin tid. Tekniken har utvecklats och actionscenerna är bättre – om än bara bitvis i klass med de stora Hollywoodsatsningarna. Dessutom är vi vana vid att gammaldags seriefigurer stiger fram som fyrkantiga filmhjältar och vi väntar oss groteska grymheter snarare än finlir.

Skådespeleri förekommer dock – främst hos Stephen Lang, den onde Zym, och Rose McGowan, hans lika ondsinta dotter. Hur Jason Momoa ska kunna lägga undan svärdet för en "vanlig" karriär verkar osäkert.
Men kunde gamle Conan göra Arnold Schwarzenegger till stjärna är förstås inget omöjligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag