Hopp i historien. Tom Hanks och Halle Berry spelar flera olika karaktärer i olika epoker i "Cloud Atlas". Foto: Jay Maidment
Hopp i historien. Tom Hanks och Halle Berry spelar flera olika karaktärer i olika epoker i "Cloud Atlas". Foto: Jay Maidment

Cloud Atlas

Publicerad

Sci-fi drama

USA. Av Lana Wachowski, Andy Wachowski, Tom Tykwer. Med Tom Hanks, Susan Sarandon, Halle Berry, Hugo Weaving, Jim Broadbent, Ben Whishaw, Hugh Grant. Längd: 2.52. Från: 15 år.

Tjugo minuter in på ”Cloud Atlas” och jag lyckas inte greppa vad jag tittar på. Filmen har enorma ambitioner och förväntningar på publiken med sina sex historier som spänner från år 1849 till 2346, där huvudrollsinnehavarna spelar upp till sju olika roller var.

 

Deras ageranden i ett liv skapar ringar på vattnet i ett annat. En ondskefull mördare i en tid är en hjälte i en annan tid. Nuet, dåtiden och framtiden pågår parallellt i en icke-linjär tidsymd där orsak och verkan spelar den stora rollen.

Men uppmärksamheten riktas i stället mot maskörernas arbete – till att försöka lista ut om det verkligen är Tom Hanks som spelar en viss roll. Konstatera vilken ful näsa Susan Sarandon har och hur olik Hugh Grant är sin tidigare karaktär.

Tom Hanks är särskilt skicklig på att byta skepnad, medan Halle Berry verkar spela samma roll hela tiden.

 

Vissa delar biter sig fast. Som historien om en jagad homosexuell kompositör (Ben Whishaw) som skapar en symfoni som har tillkommit på ett mystiskt sätt. Eller juristen som seglar över Söderhavet på 1800-talet och blir förgiftad av en läkare. En farsartad nutidshistoria om en förläggare som tar in på ett vårdhem, är också rolig. De är behållningen i filmen.

Ett mordmysterium i San Francisco på 70-talet är däremot segt och likaså berättelsen om en stam som bor i ett post-apokalyptiskt Hawaii. Och en framtidsvision som utspelar sig Neo Seoul i Korea där en mänsklig klon startar revolution känns mest trött.

 

Tanken med alltings samband är intressant – och är säkert ännu mer rafflande i David Mitchells bok som är förlagan. Här drunknar budskapet i den stora antalet historier och förklädnader.

Regitrion – syskonen Wachowski som gjorde ”The Matrix” och ”Spring Lola”-regissören Tykwer verkar ha varit förblindade av entusiasm när de genomförde det här ostyrda mastodont-projektet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag