Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Cirkeln"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Cirkeln" får fyra getingar av Expressens Maria Brander.
"Förhäxande stark", skriver hon om filmen.
Ur: Bioaktuella "Cirkeln".
Ur: "Cirkeln".

Tonårens tyranni kan bekämpas på så många olika sätt.

Man kan supa, knarka, begrava sig i böcker, klä sig utmanande, ansluta sig till en subkultur eller banta sig smal.

Men många av oss famlar efter märkligare tankar än så.

Hoppas på mirakel och magi. Att en dag få vakna upp, upptäcka sina krafter och att man är utvald för ett syfte högre än biologiläxor och könsordsklottrade skåp.

Det är ingen slump att man just då vältrar sig i fantasy, och författarna Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg hittade en perfekt kombo när de i sin succébok blandade vardagsrealism med Harry Potter-magi.

De sex tonårshäxorna i lilla Engelsfors har försetts med var sin magisk kraft för att bekämpa ondskan, men lika mycket var sin typ, där alla borde kunna känna igen sig i någon.

Pluggisen, mobboffret, mobbaren, goth-tjejen, den lite slampiga och den ätstörda är alla ypperligt rollsatta och spelas mestadels med en självklar naturlighet.

Otippat med tanke på att det handlar om så nykläckta skådespelerskor.

Öppningsscenen är mästerlig

De vuxna karaktärerna hamnar lite mer i periferin än i boken, och vissa finns inte alls med, vilket är förståeligt av utrymmesskäl. Filmen är nästan väl lång som den är.

Men det är i fantasyn som den verkliga utmaningen ligger. Att få till den övernaturliga skräcken, utan att det känns som halloween. Det är en svår balansgång, ibland svajar det, men öppningsscenen är mästerlig. En uppvisning. Den skitiga skoltoaletten, den gråtande Elias som gräver bland de livsfarligt vassa glasskärvorna i handfatet, tårarna, och blodet. Kameran som barmhärtigt glider bort från bilderna och ut i bländande ljus. Musiken.

En känslomässig atmosfär

Ofta är det den som gör skillnaden. Soundtracket är en blandning av perfekta låtval som "Running up that hill" med Kate Bush och originalmusik signerad producenten Benny Andersson. Musiken bygger scenerna, sammanfogar tonåringarnas sorg med det övernaturliga. Skapar en känslomässig atmosfär som magin kan växa ur.

Som ungdomsfilm är detta nästan det starkaste jag har sett sen Lukas Moodysson brände till med "Fucking Åmål". Jag inte bara förväntar mig, jag kräver en uppföljare.

BIO

"Cirkeln"

Fantasydrama

Sverige.

Av: Levan Akin.

Med: Hanna Asp, Leona Axelsen, Josefin Asplund, Helena Engström, Miranda Frydman, Irma von Platen, Ruth Vega Fernandez, Sverrir Gudnason.

Längd: 2.24.

Från: 11 år.

Så bra är skådespelarna

Ruth Vega Fernandez

När jag läste boken, visste jag redan att Vega Fernandez var klar för rollen, och såg henne hela tiden framför mig som rektorn. Hon passar ju med sitt oklanderliga yttre perfekt för rollen, och gör den här väldigt trogen boken. Ibland blir det lite högläsningskänsla av replikerna, men att det ska vara lite styltig hör ju också karaktären till.

Sverrir Gudnason

'Känns faktiskt precis som en charmig lärare som vilken smart gymnasietjej som helst skulle falla huvudstupa för. Mjuk, snygg, erfaren och lagom oåtkomlig. Stabil prestation av Gudnason som inte verkar kunna göra någonting dåligt just nu.

Helena Engström

Samtliga häxor är väldigt bra, men att spela mobboffret Anna-Karin måste vara en av de tuffaste utmaningarna. Engström lyckas med att vara sådär lagom kantstött, aggressiv och grå. Mer trovärdig som utsatt än Stephen Kings svala Carrie-karaktär.

Irma Von Platen

Får redan tidigt i filmen mest fokus på sig av häxorna. Jag gillar att hon känns så "vanlig". Är den som bäst passerar som en gymnasietjej, vilken som helst, vilket inte riktigt gäller för de andra.