Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chronicle

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Magiskt. Andrews (Dane DeHaan) liv vänds upp och ner när han får mörka superkrafter.

SCI-FI DRAMA

Chronicle

USA. Av: Josh Trank.

Med: Dane DeHaan, Alex Russell, Michael B. Jordan.

Längd: 1.24.

Gymnasisterna Andrew, Matt och Steve har ytterst lite gemensamt: den ene är en blyg ensamvarg, den andre en smart snygging och den tredje ett socialt geni med politikerdrömmar. Upptäckten av ett skumt hål mitt ute i skogen för dem dock samman och snart visar det sig att underjorden givit dem superhjältekrafter.

De kan plötsligt bygga lego med hjälp av tankekraft och successivt blir deras nyvunna förmågor starkare och mer avancerade. Men det som till en början verkar vara världens coolaste metamorfos visar sig snart bli en börda som blir allt svårare att kontrollera...


Regissören Josh Tranks, 26, långfilms­debut är ett lågmält ­science fictiondrama som innehåller lite av allt: highschoolfylla, vänskapstrubbel, humor, action, socialrealism och nu-går-världen-under-vibbar. Det är gjort med stadig hand och de allra mest uttjatade klyschorna undviks skickligt.


En molande oro om att något kommer att gå på tok finns med från ruta ett - ett slags "Cloverfield" utan monster, lite mindre skakig, lite mindre sökt och mer underhållande.

Castingen är perfekt med Dane DeHaan i huvudrollen och miljön känns spöklikt nutida och dåtida på samma gång. Ibland tappar historien lite fart men den är engagerande hela vägen och Tranks regidebut lovar gott inför framtiden.