"Child 44"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Larry Horricks

Det är bara att hacka i sig att det här är svenskfesten som kom av sig.

Ingenting i världen kan nämligen ursäkta de märkliga ryska accenterna Daniel Espinosa ("Snabba cash") har lagt i munnen på sina skådespelare.

Vi befinner oss alltså i ett Sovjet 1953, där samtliga pratar engelska med valfri rysk brytning. Och i bland då det ska kännas extra ryskt avrundar Tom Hardy med ett "da".

Men om vi bortser från detta märkliga olycksfall i arbetet, så är det största problemet med ”Child 44” att den gapar efter mycket. Filmatiseringen av bestsellern, med samma namn, är å ena sidan svulstigt ”Doktor Zjivago”-snygg med toner av historiskt drama. Men den vill också vara en spännande thriller, pimpad med en läskig seriemördare, brutala actionsekvenser och lite trevande romantik. Resultatet blir en obalanserad koloss till film som haltar sig fram mellan mer glimrande stunder.

Genuint plågad

Ingen skugga ska dock falla över huvudrollsinnehavaren Tom Hardy. Hans underrättelseofficer Leo framstår som en genuint plågad man. Till en början plikttrogen, men när systemet vill att han anger den egna hustrun (Rapace) som förrädare, sätter samvetet stopp. Leo vägrar, vilket leder till att paret tvångsflyttas till en rysk håla där han börjar utreda en serie mord på småpojkar. En inte helt okomplicerad syssla när den politiska hållningen är att ” det inte finns mord i paradiset”.

Stor besvikelse

Hopplösheten och terrorn i ett system där vem som helst, när som helst, kan förvandlas till en dödsdömd, är också den känsla som skär djupast.

Men den riktiga nerven saknas, och det är med stor besvikelse som jag konstaterar att det mest spännande med den här filmen är att den blev förbjuden i Ryssland.

BIO

Child 44

Thriller

USA.

Av Daniel Espinosa.

Med Tom Hardy, Noomi Rapace, Joel Kinnaman, Gary Oldman, Fares Fares.

Längd: 2:17.

Från: 15 år.

Så bra är skådespelarna

Tom Hardy

Lyckans ost som har fått filmens enda flerdimensionella karaktär på sin lott. Som gammal krigshjälte är han kommunismen trogen, men i sig har han också ett förflutet som föräldralös och ett gnagande dåligt samvete. Med bekymrade läppar och kutande rygg, fångar Hardy känslan av sovjetiskt svårmod.

Noomi Rapace

När det kommer till svallande känslor av sorg och smärta övertygar Rapace som ingen annan. Samtidigt förvandlas hennes känslor för maken Leo, lite väl snabbt, för att det ska vara trovärdigt. Rapace ska inte klandras för det, men det påverkar ändå rollen.

Joel Kinnaman

Filmens bad guy. Tänk då på att filmens ”good guys” både mördar, torterar och deporterar, så fattar ni hur ond han är. Tyvärr så begränsar sig skådespeleriet till kyliga blickar och sura miner. Kinnamans mimik är ungefär lika levande som en Darth Vader-mask.

Gary Oldman

Är med förhållandevis lite, men utstrålar både pondus och mänsklighet, och utnyttjar de få beståndsdelarna i sin roll till max.