Changeling

Publicerad
Uppdaterad
USA. Av Clint Eastwood. Med Angelina Jolie, John Malkovich, Jason Butler Harner.
Drama
Det finns mycket i den 78-årige Clint Eastwoods senaste att bli rörd till tårar av.
Ta omvårdnaden om detaljerna. I ”Changeling” existerar inga halvmesyrer – varje enskild del från ett Los Angeles 1928 har en utsökt tonträff. I sanning filmkonstens egen tidsmaskin och ett sorts gammaldags drag värt att applåderas så länge det finns där framför våra ögon.
Sedan den omskakande verklighetsbaserade historien om hårt arbetande ensamstående mamman Christine Collins (Jolie), vars son en dag är som uppslukad av denna jord. Ett långt och fruktlöst sökande tar sin början till dess att polisen meddelar att nioåringen hittats.
Det visar sig dock vara en helt annan grabb. Men en korrupt poliskår behöver all PR den kan få och hävdar att Christine har fel och är psykiskt otillräcklig. Det blir en utdragen kamp som nästan gör att den stackars kvinnan verkligen förlorar förståndet.

”Changeling” är starkt gripande – mycket tack vare Angelina Jolie som visar hur bra hon är när hon får ett sådant här saftigt köttstycke att sätta tänderna i. Berättelsen utspelas långa stunder i hennes ständigt skiftande ansikte och det är en storartad uppvisning att ta del av.
På minuskontot, och det känns nästan som en anmärkning i marginalen, hamnar porträtten av några myndighetspersoner som ligger nära gränsen för karikatyrer. Speciellt en rättsläkare blir rätt mycket schablon.
Den tidigare för mig okände Jason Butler Harner är däremot helt självlysande. Som bestialisk barnamördare har han ett nervigt spel som i hastigheten endast kan jämföras med Peter Lorres i ”M”.
Och det är snart 80 år sedan. Då förstår ni magnituden av vad Harner åstadkommer i ”Changeling”.
Honom får vi verkligen hålla ögonen på.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag