Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Carol"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Wilson Webb

Från sekunden då Carol (Blanchett) uppenbarar sig på varuhuset går det inte att ta ögonen från henne: De höga kindknotorna, den fylliga munnen, minkpälsen, klackarna, och de tunga smyckena, ger henne en kunglig på gränsen till övernaturlig aura.

Men inunder finns något annat – en längtan, och den börjar försiktigt sippra ut redan vid första ordväxlingen med unga expediten Therese (Mara). När Carol går glömmer hon handskarna på disken, vi förstår att något oundvikligt är på väg att hända.

”Carol” är en bearbetning av Patricia Highsmiths lesbiska kärlekshistoria ”The price of salt” från 1952. I regi av Todd Haynes utstrålar filmen samma skimrande femtiotalsdröm som ”Far from heaven” (2002), men innehållet är ändå förvånansvärt rakt på sak.


Carol ligger i skilsmässa, Therese famlar efter en livsriktning, långsamt, åh så långsamt närmar de sig varandra. Det är som att varje blick räknas, varje andetag och tystnad.

Det är en svår balansgång, på gränsen till det onödigt konstlade, men Blanchetts och Maras makalöst säkra prestationer, övertygar och fängslar. Det är bedövande romantiskt och så isande skört.

Som en gigantisk snöglob med ett utsökt detaljerat landskap, kristallklart inkapslad av den tunnaste hinnan av glas.

CAROL

USA.

Av: Todd Haynes.

Med: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sarah Paulson, Kyle Chandler.

Längd: 1:58.

Från: 15 år.