Vad som hade kunnat bli totalt superhjältekaos, blir en imponerande superhjältebalans i nya "Captain America: Civil War".Vad som hade kunnat bli totalt superhjältekaos, blir en imponerande superhjältebalans i nya "Captain America: Civil War".
Vad som hade kunnat bli totalt superhjältekaos, blir en imponerande superhjältebalans i nya "Captain America: Civil War".
Filmen överväldigar inte, utan låter ett litet frö slå rot och spira genom den naturliga tankebanan. Foto: Zade Rosenthal / 2014 MVLFFLLC. TM 2014 MARVEL. ALL RIGHTS REFilmen överväldigar inte, utan låter ett litet frö slå rot och spira genom den naturliga tankebanan. Foto: Zade Rosenthal / 2014 MVLFFLLC. TM 2014 MARVEL. ALL RIGHTS RE
Filmen överväldigar inte, utan låter ett litet frö slå rot och spira genom den naturliga tankebanan. Foto: Zade Rosenthal / 2014 MVLFFLLC. TM 2014 MARVEL. ALL RIGHTS RE

"Captain America: Civil war"

Publicerad

Det finns två vägar.

Antingen bestämmer man sig för att Marvels universum är för stort och obegripligt eller så tillåter man sig att bli ett med det.

Kopplar upp nervsystemet mot superhjältarnas egen logik, så att fantasivärlden blir rimlig, snudd på verklig. Knappt ens en berättelse längre, utan snarast en konsekvens, lika självklar som kosmos expansion efter Big bang.

Underverkens tid är förbi. Dags för folket att ställa sina frälsare till svars. Det är i Captain America: Civil war som våra superhjältar blir självrannsakande medvetna om förödelsen de lämnat efter sig. FN ifrågasätter dessa förädlade människors suveränitet, och uppmanar dem till att skriva under Sokoviafördraget. Genom denna politiska överenskommelse, namngiven efter det fiktiva land de ödelade i Age of Ultron, frånsäger de sig rätten att agera självständigt.

Dilemmat är snarlikt det i Batman V Superman, men förses här med en betydligt mer lågmäld politisk ram i stället för domedagsproportioner.

 

 

LÄS MER: Så bra är "The finest hours"

 

 

"Inget infernaliskt inbördeskrig"

Filmen överväldigar inte, utan låter ett litet frö slå rot och spira genom den naturliga tankebanan.

Så klart att Captain America, den mest renodlat hjältemodiga av dem alla inte kommer att foga sig under detta, medan Iron Man, tyngd av sitt förflutna i vapenindustrin, har ett samvete som vill bli kvitt ansvarets börda.

Konflikten som följer är inget infernaliskt inbördeskrig, utan mer ett hjärtknipande relationsdrama där två olika livsåskådningar inte längre går att foga samman.

Utan tvekan uppstår en alldeles särskild stämning, när en ytterlighet med svaghet för tredelade kostymer och svarta cynismer, drabbar samman med den renhjärtade T-shirt-killen med trygga biceps.

 

 

LÄS MER: Så bra är nya "Djungelboken"

 

 

Det blir inte bara ledsamt, det blir lättsamt också. I synnerhet när de andra hjältarna ansluter för att välja sida i en fajt med trivsamt traditionellt fokus på deras respektive förmågor.

Antman (Paul Rudd) sätter bokstavligen allvaret i komiskt perspektiv, medan Spiderman (Tom Holland) kletar nät lite varstans i en bedårande tonårsvalpig entré.

Vad som hade kunnat bli totalt superhjältekaos, blir en imponerande superhjältebalans.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag