Bullhead

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

DRAMA.

Av: Michaël R. Roskam.

Med: Matthias Schoenaerts, Jeroen Perceval, Barbara Sarafian, Kris Cuppens, Jeanne Dandoy.

Längd: 2.04.

Ålder: Från 15 år.

Jacky är en mobbare. Svår att tycka om. Han driver en gård i en  dyster, lantlig ort i belgiska Flandern, där det är allt annat än  naturromantiskt. En kalv måste skäras ut, för att kon har fått så mycket  tillväxthormoner att hon inte kan föda.I de tyngda mörkblå vidderna  väntar hålögda kor in sin död, medan ­suspekta köttaffärer görs i  bakgrunden.

Mordet på en polisutredare som jagar hormonmaffian, vävs  samman med en affär som Jacky har på gång med en kötthandlare. Samtidigt  blir han konfronterad av en av sina gamla plågoandar.


Ingen är  sympatisk, inte ens polisen. Obehagligast är Jacky som är pumpad till  max med steroider och hormoner, precis som sina djur. Den gladlynte  finlemmade pojke han en gång var har tranformerats till en uppdämd  muskelmassa, vars tystnad oväntat kan explodera i aggressivitet.

Ingen vågar närma sig honom.

Det  finns några humoristiska inslag när två fransk-belgiska bilmekaniker  tvingas ta hand om en stulen bil. Det ger en nödvändig paus i eländet  och en kul insyn om fördomarna mellan flamländare och franska belgare.  Tur är det för det är en påfrestande film att se. Jag vet inte vad som  är värst, miljön eller människorna. Det osmickrande fotot, som är helt i  linje med berättelsen, lättar heller inte upp.


Matthias Schoenaerts  porträtt av den mentalt instängda Jacky drabbar starkt. Han drivs till  extremer för att kontrollera sin manlighet. Å ena sidan är han ett  underdånigt freak, å andra sidan dominerar han. När hans personliga röst  tränger igenom den genmodifierade hyddan, bränns orden.

Michaël R  Roskams debut är brutal. Lika motsträvigt som det är att följa Jacky,  lika uppgivet känns det att se traumat som förstört hans liv. Kött, svek  och testosteron ger en unken bild av maskulinitet i en värld där  samvetsval ligger lågt i rang.

Det lämnar en besk eftersmak, långt  efteråt.


SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA 


Matthias Schoenaerts


Hans porträtt av Jacky drabbar. En av årets starkaste.


Jeroen Perceval


Jackys barndomsvän. Balanserar mot de vidriga typerna. En lättnad.


Barbara Sarafian


För autentiskt skitig och hängig som polis, men fungerar.


Jeanne Dandoy


Jackys hjärtas dam. Bra karaktärsskådis. På kort tid syns mycket.