Brüno

Publicerad
Uppdaterad
Komedi
USA. Av Larry Charles. Med Sacha Baron Cohen, Gustaf Hammarsten, Clifford Bañagale.

GLÖM INTE RÖSTA PÅ DIN FAVORITKARAKTÄR!

En sak är säker, det är bra mycket mer förvånande att se Gustaf Hammarsten i en amerikansk storfilm än säg, Stellan Skarsgård. Att han dessutom gör den näst största rollen, den till en början så hunsade assistenten Lutz, är snudd på sensation.
Lite mer tveksamt är om det egentligen var en sådan bra idé att försöka upprepa succén med dåren Borats härjningar i satirens gränsland. För det här är egentligen samma sak, en gång till.
Med skillnaden att det är den jättehomosexuelle fashionistan Brüno som är Sacha Baron Cohens alter ego. Vi har sett honom förr, i tv-sketcher där han framgångsrikt drivit med ytliga modemänniskor, självutnämnda trendsättare och, framför allt, homofober av alla de slag.
I filmversionen satsar Brüno på att dra till USA och bli den ”näst mest kände mannen från Österrike”.
Det funkar så där. Både för Brüno och för oss i publiken. Det märks att Cohen haft svårare att få ihop det den här gången, kanske har de bästa idéerna misslyckats för att han numera är för välkänd? Som roligast är det ju när Sacha Baron Cohen tänjer gränser med ”riktiga” människor, utan livlina (hoppas jag, poängen försvinner om för mycket är fejk). Som när han träffar en kristen gay-konverterare eller blir jagad av ortodoxa judar för att han har piffat till sin judiska stass väl extremt.
Tyvärr är andelen smartness alldeles för liten, till förmån för ganska trista under bältet-skämt. Resultatet blir ojämnt, stundtals gapskratt, stundtals ganska förutsägbart. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag