Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Brooklyn"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Brooklyn".

Bedårande. Detta är inget annat än bedårande. Från de blommiga tapeterna och rart pastellfärgade koftorna, till den oskuldsfullt innerliga kärlekshistorien.

Men den trefaldigt Oscarsnominerade filmens verkliga styrka är förstås dess magnetiska huvudrollsinnehavare Saoirse Ronan, och hennes märkliga förmåga att vara på en och samma gång alldaglig och mystisk.

På väg från det tidiga femtiotalets Irland med Amerikabåten, stirrar hon ut över havet med sin ljust ljust blågrå ögon, och bara där, i en tunn hinna av tårar finns ett helt komplex av känslor. Bakom sig lämnar hennes rollfigur Eilis Lacey modern, systern och en småstad utan möjligheter. Borta vid horisonten väntar ett arbete som expedit på ett snofsigare varuhus, och ett inackorderingsrum hos en äldre charmig dam med riv (Julie Walters i högform).

Plågas av hemlängtan

Till en början plågas den blyga Eilis av hemlängtan, men när hon på en danstillställning lär känna den italienskättade rörmokaren Tony (Emory Cohen) ljusnar tillvaron. Deras kärlek känns befriande ren, medan själva relationen har något intressant omaka över sig. Vi bäddas in i en behagligt värmande feelgood-upplevelse, samtidigt som där finns rötter som slingrar sig djupare än så.

Utan att frågorna ställs rätt ut, väcker Brooklyn en rad tankar om omöjligheten att återvända till det man en gång lämnat bakom sig, och betydelsen av att börja om.

Bio

"Brooklyn"

Drama

Storbritannien.

Av John Crowley.

Med Saoirse Ronan, Domhnall Gleeson, Julie Walters, Jim Broadbent.

Längd: 1:51.

Från: Barntillåten.