Bröllop i Italien

Publicerad

KOMEDI

Danmark. Av Susanne Bier. Med Trine Dyrholm, Pierce Brosnan, Paprika Steen, Kim Bodnia. Längd: 1.56. Från: 7 år.

Tunga dramer om krig, lidande och världens orättvisor är en sak - Susanne Bier och hennes manusmedarbetare Anders Thomas Jensen har en enastående förmåga att komma nära de glödande kärnorna.

Komedi och romantik är på sitt sätt svårare - att kryssa fram bland känslor som ofta nötts till klichéer kräver ett lätt och säkert handlag. Men Bier brukar manövrera med hygglig framgång bland blindskären.

 

Den här gången gör hon det ovanligt svårt för sig. Hon berättar om händelser kring ett bröllop och hon låter det mesta utspela sig i Sorrento, en liten genomromantisk italiensk stad mitt emot Capri. Mer rosa än där kan sol­nedgångar aldrig bli.

Bier faller gärna för de vykortsaktiga frestelserna, men hon har också fungerande vapen mot schablonerna. Framför allt har hon Trine Dyrholm som spelar brudens mor - en hårsfrisörska som just avslutat en cancerbehandling. Utan hår, men med vacker peruk och ett hjärta av guld är hon redo att förstå och förlåta det mesta, även makens själv­ömkan och otrohet.

 

Överraskande god hjälp får hon av Pierce Brosnan, brudgummens far - framgångsman i frukt och grön­saker, sur och grinig och sedan länge änkling. Även den gubben visar det sig gå att få någorlunda fason på - och det är rätt mycket Brosnans förtjänst.

När de här familjerna sammanförs i solskenet uppstår förvisso disharmonier, men också en del ljuv musik.

 

Det tar tid för historien att komma igång, och de solmogna citronernas dragningskraft släpper sedan aldrig greppet. Men även om historien förblir besvärande konventionell - hur det så småningom går med det ena eller det andra överraskar sällan - så är den väl berättad.

Och det är viktigt för romantiska komedier.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag