Foto: Suzanne Hanover
 Foto: Suzanne Hanover

Bridesmaides

Publicerad
Uppdaterad
KOMEDI
Av: Paul Feig
Land: USA
Längd: 2.05
Ålder: Barntillåten
Distributör: UIP
Sverigepremiär: 22 juli
Annies liv har inte gått riktigt som planerat. Hennes stora dröm, ett eget bageri, har gått i kras. Hennes kille har gjort slut. Ekonomiskt utblottad bor hon ihop med ett obehagligt brittiskt syskonpar (en av dem spelas av Matt Lucas från ”Little Britain”), jobbar på nåder i en smyckesbutik och dejtar ibland en skitstövel. När hennes allra bästa vän ska gifta sig är det med blandade känslor hon tar på sig det ärofyllda uppdraget som hedersbrudtärna.

Men engagemanget väcks ordentligt när hon får oväntad konkurrens från en relativt nybliven väninna till bästisen. Bröllopsfixarrivaliteten driver filmen framåt tillsammans med ett udda gäng bröllopstärnor, en vansinnesflygning till Las Vegas, förmodligen världens värsta brudklänningsprovning och slitna relationer av olika slag.

Varenda roll är perfekt castad med komiker i toppklass och högform. Men det är framförallt huvudpersonen, Kristen Wiig, som imponerar. Hennes tajmning är precis och det fysiska skådespelet på topp.
Vare sig hon smygklättrat upp på en grind som plötsligt börjar öppnas, får ett utbrott på en kaxig 13-åring i butiken eller bara deppar på soffan så gör hon det så övertygande att man lider med henne. Känner igen sig. Bryr sig. Och skrattar åt henne.

Först och främst: Ja, detta är en film till stor del av och med kvinnor. Men det är ingen tjejfilm (vad det nu egentligen betyder) och jag kan lova att även män kommer att garva åt förvecklingarna. En förutsättning är att man gillar Judd Apatow-humor (”40 year old virgin”), han är producent och det märks.
”Bridesmaids” är begåvad, snuskig, smutsig, romantisk och spetsig. Bröllops- och livångest har aldrig varit så hejdlöst kul att se.


SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Kristen Wiig


En av tv-showen ”Saturday night lives” stora stjärnor. Hon har också skrivit manuset och glänser i de sketchaktiga scener där hon får driva Annies jobbiga personlighetsdrag, som hävdelsebehov, till sin spets.

Wendi McLendon-Covey

En av alla ljuvliga biroller är denna cyniska morsa till tre vilda tonårskillar som sprider sin sperma i hennes hus (jo, hon säger det själv). Rutinerad komiker som med sitt blonda hår och leopardmönstrade klädsel sticker ut och stjäl sina scener.

Jon Hamm

”Mad men”-stjärnan spelar Annies dejt, som inte är särskilt intresserad av henne egentligen. Har en av de minst nyanserade rollerna i filmen. Men Hamm är bra på att spela praktarsel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag