Brander: "Hellström visste vad han gjorde"

Publicerad

KÄNN INGEN SORG
DRAMA.
Av: Måns Mårlind och Björn Stein. Med Adam Lundgren, Disa Östrand, Josefine Neldén och Tomas Von Brömssen. Längd: 1:59. Ålder: 11 år. (Premiär 19 juli, så kallade världspremiär i Gbg den 15 juli).

En lite tokrolig film baserad på den gränslöst älskade Håkan Hellströms liv och texter. Hua!

Varningsklockorna tjuter först vid blotta tanken. Det är som bäddat för skämskudde, och trailern ger bara vaga svar om vilken typ av film det här faktiskt är.

Men regissörsduon Mårlind/Stein har tänkt helt rätt, visar det sig, och vävt ihop en saga av alltihop.

Göteborg har aldrig varit vackrare där filmkameran flyter fram från fiskehamnen via Älvsborgsbron och in i bohemiska lägenheter. I mötet med Hellströms låtar når de glimmande miljöerna högsta romantiska nivå. Ett liknande trick har spelats flera gånger av regissören Baz Luhrmann som gjort det till sin grej att använda modern musik mot en färgsprakande bakgrund (nu senast i "The Great Gatsby"). Men nu är det på svenska och lite närmare hjärtat.

När jag träffade Håkan Hellström i Cannes i maj kom han ut som musikalälskare och beskrev filmen som löst handlar om honom själv som en nutida "Singin' in the rain". Jag förstår vad han menar.

Det här är förhöjd verklighet där Håkans alter ego Pål (Adam Lundgren) kämpar mot sin scenskräck och famlar sig fram mellan de två kärlekarna - Eva och Lena.

Men kärlekshistorian har också ett lager av välbehövlig skitighet: Inledningen där kompisgänget jagas över Järntorget är delvis rippad från "Trainspotting". Här finns även en underbar hallucinationsscen där Pål ser en räka få liv och tala med Leif "Loket" Olssons röst.

Överhuvudtaget är tempot högre och tätare än i svensk film generellt. Regissörerna Mårlind och Stein har utan tvekan lärt sig ett och annat i Hollywood. Kanske hade de kunnat bromsa något. Pål blir ibland lite väl yvigt efterbliven. Eva (Disa Östrand), tjejen han är kär i, lite överdrivet sexig.

Men skit samma. Det var längesen en svensk film lämnade mig både tårögd och lycklig. Håkan visste vad han gjorde när han ställde upp på den här galen- skapen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag