LYCKAT VAL. Ellar Coltrane som huvudpersonen är en sanslös lyckträff.
LYCKAT VAL. Ellar Coltrane som huvudpersonen är en sanslös lyckträff.

"Boyhood"

Publicerad

Drama.

USA. Av Richard Linklater. Med Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke, Lorelei Linklater. Längd: 2.45. Från: 7 år.

Sexårige Mason (Coltrane) lever med sin mamma (Arquette) och syster (Linklater) i Texas. Pappan (Hawke) har nyligen lämnat dem.

Under de kommande tolv åren - 2001-2013 (från Coldplay till Daft Punk, som regissören valt att kalla det) - får vi följa familjen och framför allt Mason när pojken växer upp och blir en ung man.

Just detta långa perspektiv gör att "Boyhood", ett fantastiskt och fascinerande projekt, även blir en spegel mot den tid som flyter förbi; en lektion i amerikansk nutidshistoria som omfattar både Ipodens uppdykande och Obamas första presidentvalskampanj.

"Boyhood" är insiktsfull, vacker och rörande och med ett skådespeleri - Ethan Hawke borde bli Oscarnominerad - som är snudd på fläckfritt.

Naturligtvis kunde denna chanstagning av Richard Linklater ha gått helt åt skogen, men Ellar Coltrane som huvudpersonen är en sanslös lyckträff. När vi på slutet ser honom som 18-åring inser vi att vi varit med om ett mindre mirakel.

"Boyhood" är också till stor del en sorts insiktsfull lärobok för vuxna. Så får du livet att gå ihop när det ständigt kränger och konstrar, och där det bärande kittet ändå är en strävan att i grunden vara en god människa ihop med andra människor.

I glädje som i sorg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag