"Boyhood"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
LYCKAT VAL. Ellar Coltrane som huvudpersonen är en sanslös lyckträff.

Drama.

USA. Av Richard Linklater. Med Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke, Lorelei Linklater. Längd: 2.45. Från: 7 år.

Sexårige Mason (Coltrane) lever med sin mamma (Arquette) och syster (Linklater) i Texas. Pappan (Hawke) har nyligen lämnat dem.

Under de kommande tolv åren - 2001-2013 (från Coldplay till Daft Punk, som regissören valt att kalla det) - får vi följa familjen och framför allt Mason när pojken växer upp och blir en ung man.

Just detta långa perspektiv gör att "Boyhood", ett fantastiskt och fascinerande projekt, även blir en spegel mot den tid som flyter förbi; en lektion i amerikansk nutidshistoria som omfattar både Ipodens uppdykande och Obamas första presidentvalskampanj.

"Boyhood" är insiktsfull, vacker och rörande och med ett skådespeleri - Ethan Hawke borde bli Oscarnominerad - som är snudd på fläckfritt.

Naturligtvis kunde denna chanstagning av Richard Linklater ha gått helt åt skogen, men Ellar Coltrane som huvudpersonen är en sanslös lyckträff. När vi på slutet ser honom som 18-åring inser vi att vi varit med om ett mindre mirakel.

"Boyhood" är också till stor del en sorts insiktsfull lärobok för vuxna. Så får du livet att gå ihop när det ständigt kränger och konstrar, och där det bärande kittet ändå är en strävan att i grunden vara en god människa ihop med andra människor.

I glädje som i sorg.