Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bourne legacy

PÅ FLYKT. Rachel Weisz och Jeremy Renner i "Bourne legacy".Foto: Mary Cybulski

ACTIONDRAMA

USA.

Av: Tony Gilroy.

Med: Jeremy Renner, Rachel Weisz, Edward Norton, Stacey Keach.

Längd: 2.15.

Ålder: 15 år.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Jeremy Renner

Den som saknar Matt Damon räcker upp en hand. Jeremy Renner är ett perfekt val. Få kan se så ensam-är-stark-och-ändå-sårbar-ut som mannen från "The hurt locker".

 

Edward Norton

Nortons allvar som jättechef, när han inser att alla broar måste brännas, är storartat. Det finns inga utrymmen för misstag och agenterna ska tillintetgöras - och Norton kan höja rösten som få.

 

Rachel Weisz

Hennes välmenande forskare, som blir Aaron Cross förtrogna, har svårt att komma ut ur skuggan från all testosteron som agenten och de andra männen är fulla av. Men Weisz är en jäkel på att kuta.

Med Matt Damon och regissören Paul Greengrass ute ur projektet efter tre filmer - Robert Ludlums böcker var därmed uttömda - var frågan vad som skulle hända den mest osårbara agenten den här sidan James Bond.

För inte kunde väl en av de senaste årens främsta mördarmaskiner bara få försvinna ut till höger och hamna på glömskans soptipp för före detta actionhjältar?

Det gällde alltså för producenten Frank Marshall att smida medan Bourne-järnet fortfarande var glödhett. Och därmed var den nya utgångspunkten självklar: Jason Bourne var aldrig ensam.

Se där.

Det finns nämligen fler av hans sort. Med hemlighetsfulla förflutna och beredda till korståg i furiöst tempo mot CIA:s hjärn­tvättande.

När agent Aaron Cross - valet här av Jeremy Renner är mycket lyckat - i öppningsscenen flyter omkring med ansiktet neråt i det iskalla vattnet i ett vintrigt Alaska lyfter vi igenkännande på ögonbrynen.

Det var ju precis så Damon fiskades upp ur Medelhavet med kulor i ryggen i början av filmen som startade allt - "Bourne identity".

En snygg homage.

Samtidigt blir det Renners eget dop och klapp på axeln: Gå ut och ge järnet och visa att tuffheten från "The hurt locker" fortfarande finns där.

Och det gör den - verkligen.

Cross - "enbart kallad nummer fem" - är bara en flugskit i ett universum befolkat av ljusskygga regeringsmedlemmar och privata företagare. Inget ska få läcka ut om aktiviteterna och då är det bäst att få tyst på frontsoldaterna som utfört det smutsiga hantverket - agenterna.

Tony Gilroy kan sin Bourne och har inga problem med att ta tag i den här "fristående" historien. Gilroy har ju trots allt skrivit manus till hela klabbet, så arvet är i goda händer.

Be mig inte förklara alla turerna, de är många och ibland i snårigaste laget, men "Bourne legacy" blir hela tiden spännande med sin stressiga och nerviga berättar­stil.

Om vi nu har sett det sista av denna agent med ett tidigare liv han inte riktigt minns och desperat vill ha tillbaka?

Skulle knappast tro det.

Av slutbilderna att döma lär det bli fler klappjakter fram­över för att återta de själar som försnillats i den amerikanska nationens intresse.