Michelle Williams i filmen "Blue Valentine". Foto: Silverwood Films
Michelle Williams i filmen "Blue Valentine". Foto: Silverwood Films

Blue valentine

Publicerad
DRAMA
Av: Derek Cianfrance
Land: USA
Längd: 2 timmar
Ålder: 11 år
Distributör: SF Film
Sverigepremiär: Fredag den 1 april.
En hetsstädande kvinna är en trött, arg kvinna. Orden inombords är förmodligen så hårda att hon inte förmår uttala dem, riktigt ännu i alla fall. Istället dammar hon, tvättar, plockar. Medan en trevande man står bredvid och bara gör allting värre.

Långvariga förhållanden har sina svackor, det vet alla som någonsin försökt sig på ett. När vi kommer in i ”Blue valentine” befinner sig Dean och Cindy i en avgrundsdjup sådan. Precis som för alla andra är det dagligt slit med jobb, barn och trötthet. Hon är överlastad, han vill inte se de uppenbara problemen. Varvat med nutid får vi se tillbakablickande scener från hur de träffades och blev tillsammans. Den första förälskelsens skimmer ställs effektivt mot det (över)mogna förhållandets evighetsmaskineri.
För Cindy och Dean var det kanske för sent redan innan allt det där trötta kom in och började slita på kärleken.

Det här är scener ur ett äktenskap som går på tomgång, där livsdrömmar och förväntningar snöpts och lämnat plats för bitterhet och tvivel. Även om några scener känns som väl utstuderade indiefilmsklyschor, så finns det en kärna av igenkänning och realism som det inte går att värja sig mot.
Från en smärtsamt misslyckad sexscen på ett motell till det tröttsamma i könsrollerna – hon blir automatiskt den onda eftersom han envisas med att vara den slarvige charmören med stort hjärta – allt berör.
Framförallt imponerar oscarnominerade Michelle Williams med sin Cindy som gradvis bryter ihop och bryter upp.  


SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Michelle Williams


Mycket antyds om hennes dysfunktionella uppväxt och Dean blir en slags räddning för henne i unga år. Cindy vill plugga till läkare men blir till slut sjuksköterska. Och Dean blir bara en belastning. Williams utstrålning är utöver det vanliga och hon gör Cindys inre kamp till en deprimerade process, omöjlig att slita sig ifrån.

Ryan Gosling

Byggjobbaren Dean dricker för mycket och drömde aldrig om att bli familjefar. Ändå älskar han sin familj och säger sig vara nöjd som det är. I ett desperat försök bokar han rum på ett sliskigt motell. Ryan Gosling är rörande som den i grunden optimistiske Dean, som hoppas att lite sprit och sex kan få fart på äktenskapet igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag