Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blue valentine

Michelle Williams i filmen "Blue Valentine".Foto: Silverwood Films
DRAMA
Av: Derek Cianfrance
Land: USA
Längd: 2 timmar
Ålder: 11 år
Distributör: SF Film
Sverigepremiär: Fredag den 1 april.
En hetsstädande kvinna är en trött, arg kvinna. Orden inombords är förmodligen så hårda att hon inte förmår uttala dem, riktigt ännu i alla fall. Istället dammar hon, tvättar, plockar. Medan en trevande man står bredvid och bara gör allting värre.

Långvariga förhållanden har sina svackor, det vet alla som någonsin försökt sig på ett. När vi kommer in i ”Blue valentine” befinner sig Dean och Cindy i en avgrundsdjup sådan. Precis som för alla andra är det dagligt slit med jobb, barn och trötthet. Hon är överlastad, han vill inte se de uppenbara problemen. Varvat med nutid får vi se tillbakablickande scener från hur de träffades och blev tillsammans. Den första förälskelsens skimmer ställs effektivt mot det (över)mogna förhållandets evighetsmaskineri.
För Cindy och Dean var det kanske för sent redan innan allt det där trötta kom in och började slita på kärleken.

Det här är scener ur ett äktenskap som går på tomgång, där livsdrömmar och förväntningar snöpts och lämnat plats för bitterhet och tvivel. Även om några scener känns som väl utstuderade indiefilmsklyschor, så finns det en kärna av igenkänning och realism som det inte går att värja sig mot.
Från en smärtsamt misslyckad sexscen på ett motell till det tröttsamma i könsrollerna – hon blir automatiskt den onda eftersom han envisas med att vara den slarvige charmören med stort hjärta – allt berör.
Framförallt imponerar oscarnominerade Michelle Williams med sin Cindy som gradvis bryter ihop och bryter upp.  


SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA


Michelle Williams


Mycket antyds om hennes dysfunktionella uppväxt och Dean blir en slags räddning för henne i unga år. Cindy vill plugga till läkare men blir till slut sjuksköterska. Och Dean blir bara en belastning. Williams utstrålning är utöver det vanliga och hon gör Cindys inre kamp till en deprimerade process, omöjlig att slita sig ifrån.

Ryan Gosling

Byggjobbaren Dean dricker för mycket och drömde aldrig om att bli familjefar. Ändå älskar han sin familj och säger sig vara nöjd som det är. I ett desperat försök bokar han rum på ett sliskigt motell. Ryan Gosling är rörande som den i grunden optimistiske Dean, som hoppas att lite sprit och sex kan få fart på äktenskapet igen.