"Blue Jasmine"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
BÄSTA BETYG. Bobby Cannavale och Cate Blanchett är strålande i Woody Allens nya drama "Blue Jasmine".

DRAMA

USA. Av Woody Allen. Med Cate Blanchett, Sally Hawkins, Alec Baldwin, Bobby Cannavale, Peter Sarsgaard. Längd: 1.39. Från: 7 år.

Jasmine har varit en rik mans hustru i New York, hennes liv en orgie i lyx. Nu är festen slut. Makens affärer - de privata och de ekonomiska - är granskade, staten och advokaterna har delat på det som fanns och Jasmine står utblottad.

I nöd flyger hon tvärs över kontinenten till sin föraktade men godhjärtade syster Ginger som bor med två barn i en liten lägenhet i San Francisco. Ginger är van vid enkelt vardagsliv och karlar som är hederliga men jobbiga jobbare.

Kulturkrocken är bedövande. Jasmine står inte ut - och Gingers vänner tål inte henne.


Berättelsen om Jasmine är en Woody Allen på topp, hans bästa sedan "Match point". När han på senare år turnerat runt och spelat in komedier i Europas metropoler har han ibland utgått från rätt fluffiga manus, här är allt knivskarpt.

Historien pendlar mellan prövningarna i systerns lägenhet och elegansen i det förgångna. Ju närmare vi kommer Jasmine desto tydligare tycks hennes släktskap med Blanche DuBois i Tennessee Williams berömda pjäs "Linje lusta". Även om vägarna mot botten tar olika svängar, så är parallellerna i deras öden fler. Båda har hållits uppe av samma livslögner, och när de skalas bort är undergången nära.

Jasmine ses utan sentimentalitet, både hennes och systerns världar är färgstarka och många scener bärs av gedigen Woody Allen-humor. Men det hindrar inte att det här är tragedi från början till slut, svart och skoningslös.


Helt avgörande för att berättelsens väv blir tät och tydlig är Cate Blachett i huvudrollen. Champagne och kostbara presenter från den opålitlige, men uppmärksamme, maken ser till att humöret hålls uppe så länge Jasmine är det magnifika husets suveräna härskarinna. När hon kraschar in i vanligare verkligheter saknas skyddsnät, hon tappar kontrollen och inget kan dämpa fallet.

Snart står det klart i hur hög grad hon varit sin egen olyckas smed. Hon kunde inte göra annorlunda och måste betala priset.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Cate Blanchett

Storslagen i sin gränslösa rikedom och småskuren bland de patetiskt fattiga. Med exakt precision låter hon oss följa Jasmine när hon kliver över gränsen till nervsammanbrott.

Sally Hawkins

Hos henne vilar inga ledsamheter trots att tillvaron gärna trasslar till sig. Ansiktet speglar tillvarons skiftningar men gärna ur en positiv vinkel - en perfekt motpol till Blanchett.

Alec Baldwin

Den spekulativa rikedomen personifierad, lika lättsam och generös som gränslös och opålitlig. Han har gjort liknande roller förr, men sällan så välbalanserat som här.

Bobby Cannavale

Jasmine unnar sin syster någon bättre men Gingers pojkvän Chili har nog vad som krävs. Inte lika tungt maskulin som Marlon Brando i motsvarande roll i "Linje Lusta" - men ändå.