Upptinad. Familjernas besök i Afrika gör att de sakta börjar svetsas samman. Foto: David Bloomer/Warner bros
Upptinad. Familjernas besök i Afrika gör att de sakta börjar svetsas samman.  Foto: David Bloomer/Warner bros

Blended

Publicerad

Jag tycker att vi börjar med en ursäkt till Sean Banan. Jag menar hans "Inuti Seanafrika" kanske inte var så dålig ändå. Om man jämför. Den här rasistiska och könsstereotypa soppan förklädd till gullig familjekomedi riskerar ju att orsaka så mycket större skada.

Historien är enkel. Frånskild mamma (Drew Barrymore) med två söner möter änkling (Adam Sandler) med tre döttrar. Tycke uppstår inte alls. Men så sakteliga börjar dessa två vuxna människor inse att de behöver varandra, inte minst för barnens skull.

Mamma Laurens söner har, på grund av bristande manlig närvaro i familjen, exempelvis varken lärt sig att slå en home run eller boxas. De behöver verkligen en fadersfigur som inte blir förolämpad av att hitta bilder på runkmaterial under sängen.

 

Stackars barn. Men än värre är det för pappa Jims döttrar som tvingas bära sportkläder och praktiska frisyrer. Det är så illa att alla tar 15-åringen för kille eftersom hon kan göra fullkomligt okvinnliga saker som att spela basket. Aj,aj, aj. Hon måste ju få bli kvinna - med allt vad det innebär av push-up-behå, babydollklänning och rosa smink.

Nåväl. Som tur är slumpar det sig så att de omaka familjerna hamnar på samma lyxresort i landet "Afrika". Där får de glada, musikaliska och översexualiserade afrikanerna den här "blandade" familjen att tina upp. Mellan kvinna och man spirar kärlek till slut, och till och med barnen börjar bete sig som pojkar och flickor ska om man följer 50-talets normer.

 

Det hela är så pinsamt att jag stundtals kommer på mig själv med att försöka titta på något annat i biosalongen, typ nödutgångs-skylten.

Till slut lyckas jag dock hitta dessa ljuspunkter med filmen:

Drew Barrymore har snyggt stajlade vardagskläder.

Djuren i filmen är väldigt söta.

Dr. Alban är med på soundtracket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag