Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Björk: "En fantastisk musikdokumentär"

BÄST FÖRE. Dokumentären om Swedish House Mafias sista turné är en berättelse om slutet på en vänskap och tre individer - på väg åt tre olika håll.

DOKUMENTÄR

Leave the world behind

Av: Christian Larson.

Exekutiv producent: Jonas Åkerlund.

Längd: 90 minuter.

Med: Axwell, Sebastian Ingrosso, Steve Angello.

Musik: Swedish House Mafia.

-Vi vill hellre vara lyckliga än att vara med i Swedish House Mafia.

Det säger den svenska housemaffians manager Amy Thomson och sammanfattar hela avskedsfilmen i en enda mening. Christian Larsson har gjort en dokumentär om turnén under de sista succéartade månaderna i Swedish House Mafias karriär. Mellan fläskiga "Miami Vice"-scener där trion luftar håret i racerbåt på öppet hav, uppslitande resor och tomma hotellrum, smyger det fram en svidande historia om vänskap och trasiga drömmar.

Om den första SHM-filmen "Take one" hade en del gemensamt med parodin "Spinal Tap" så är "Leave the world behind" SHM:s version av Metallicas terapi-session "Some kind of monster".


För "Leave the world behind" handlar om vad som händer när tre individer, tre ambitioner och tre viljor inte längre kan samsas om ett gemensamt mål i sitt kreativa arbete. Visuellt fulländat skildras den avgrundsdjupa kontrasten mellan konfettiregn och 10 000-tals dansande fans, euforikt pumpande beats och tysta, tomma hotellrum.

Och vad det gör med människan.

Kameran är en fluga på väggen när trion, på var sitt håll, äter ensamma frukostar på några av världens finaste hotell. Man ser nästan hur maten växer i munnen på dem.

Sebastian Ingrosso som känner sig tjock i sina svarta t-shirts. Axwell tvivlar på beslutet att lägga ned. Han vill mer, vill framåt: "Det var som att vi fick en nyckel till en stad och kastade bort den. I framtiden kanske de pratar om oss som en One Hit Wonder."

Steve Angello är bara less.


"Leave the world behind" är smaskens för alla som undrar vad som egentligen hände med musikundret som sålde ut Madison Square Garden på 20 minuter och sedan bestämde sig för att lägga ned verksamheten.

Det är en fantastisk musikdokumentär som får en skeptisk nordbo att vilja slänga på en färgglad bikini och ta nästa flyg till Ultra-festivalen i Miami och dansa till övereuforiska beats hela natten.

Men allra mest är "Leave the world behind" en tung och skarpt samtidskommenterade historia om tre vänner som faller offer för det Håkan Hellström sjunger om i "Dom där jag kommer från":

Ekonomiskt bortskämd, filosofiskt missnöjd.

"LEAVE THE WORLD BEHIND"

Premiär: I går på filmfestivalen på SXSW i Austin.

Visas: I dag har filmen Sverigepremiär på Rigoletto i Stockholm. Den 17 och 18 mars visas filmen i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Luleå, Umeå, Karlstad, Örebro, Gävle, Västerås, Norrköping, Linköping, Jönköping, Växjö, Helsingborg, Lund och Sundsvall.

# Den 7 april finns filmen finns på Itunes för hyra och nedladdning.