Berättelsen om Pi

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Djungelboken" på öppet vatten. En bengalisk tiger blir Pis följeslagare på resan.
Foto: Jake Netter

ÄVENTYRSDRAMA

USA.

Av Ang Lee.

Med Suraj Sharma, Irrfan Khan, Rafe Spall, Gérard Depardieu.

Längd: 2.07.

Från: 11 år.

Det var ju klart, att när ingen varken kunde eller snarare vågade, så såg filmvärldens störste kameleont till att ro projektet i hamn.

Alla menade att det var ett omöjligt uppdrag att bildsätta Yann Martels bästsäljare - som sålts i nio miljoner exemplar och översatts till 40 språk - och Jean-Pierre Jeunet, Alfonso Cuarón och M Night Shyamalan fick alla kalla fötter redan på planeringsstadiet.

Ang Lee (som tidigare bland annat gett oss amerikansk förortsångest i "The ice storm", en kampsportförnyare i form av "Crouching tiger, hidden dragon" och kärlek mellan cowboys i "Brokeback mountain") tänkte i fyra år innan han sjösatte sin vision.


Det sägs i "Berättelsen..." att det är en historia som kan få dig att tro på en högre makt - och nog diskuteras olika religioners gudar alltid - när Pi bygger en egen ark efter att fartyget som ska frakta hans fars zoo från Indien till USA förliser.

En "Djungelboken" på öppet vatten, där en maffig bengalisk tiger blir Pis följeslagare.

Som sagt: Snyggt så det förslår, men samtidigt smyger en förnimmelse av tomhet sig på.

De sköna scenerna blir en sorts stapelvara, och "Berättelsen..." får trots alla inneboende och stora känslor ett drag av konformitet och livlöshet över sig.


När Pi guppar omkring på det lugna havet utan en bris i seglen, sprider sig stiltjen väldigt påtagligt även ut i salongen.

"Berättelsen..." som är gjord i 3D har, i alla fall från amerikanskt håll, jämförts med "Avatars" nyskapande sätt att använda sig av formatet. Men James Cameron är den större visionären och Lees försök blir vid en jämförelse... eh, mycket plattare.

Betyget?

Trots allt tre getingar. Lite drygt. 3,14 för att vara exakt.

För skönheten.

Och Ang Lees mod.