Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Before midnight"

Vardagsproblem. Julie Delpy och Ethan Hawke spelar ett bråkande, ältande, men framför allt älskande, par.

DRAMA

USA Av Richard Linklater. Med Julie Delpy, Ethan Hawke, Seamus Davey-Fitzpatrick, Walter Lassally med flera. Tid: 1:44. Ålder: 15 år.

I uppföljaren till "Bara en natt " (1995) och "Bara en dag" (2004) får vi äntligen svaret på om Jesse (Ethan Hawke) missade det där planet från Paris och stannade kvar hos kärleken Céline (Julie Delpy). Svaret är förstås ja. (Annars hade det kanske inte blivit så mycket till uppföljare.)

När vi möter det älskande paret har de hunnit bli två småslitna 40-plussare som befinner sig på semester i Grekland tillsammans med tvillingdöttrarna. Céline hackar solmogna grönsaker till sallad som sedan äts under sprudlande former i shabby chic lantmiljö. Så gemytligt att jag instinktivt börjar scanna bilden efter en glad Mat-Tina.


Sen börjar de kulturarbetande middagsgästerna samtala. De är förstås sprängfyllda med anekdoter och smarta citat - intellektuella på det där viset att man kan säga "knulla" utan att det blir det minsta vulgärt, bara frigjort.

Hade filmen lunkat på i den här Instagramvänliga drömmen hade jag blivit tokig. Men nu gör den ju inte det. Semestern lider mot sitt slut. Vardagen hotar. Jesse är sugen på att flytta familjen till USA, medan Céline är orolig för att hennes karriär ska komma i andra hand.


Ethan Hawke och Julie Delpy är så samspelta att jag börjar fundera över hur det ens är möjligt att de inte har varit ett par på riktig. Att följa deras Woody Allenskt tjattriga dialog blir som att kasta sig ut på mental forsränning. De grälar om ingenting. Ältar gamla oförätter, och är samtidigt så fruktansvärt kära.

Det är precis som jag vill att Jesses och Célines liv ska se ut.

Nu hoppas jag bara att det här inte är den avslutande delen i en trilogi. Åren som gått är ju vad som gör de här filmerna unika. Jag återser mer än gärna Jesse och Céline om tio år till och ser vad livet har gjort med dem.

FAKTA

USA Av Richard Linklater. Med Julie Delpy, Ethan Hawke, Seamus Davey-Fitzpatrick, Walter Lassally med flera. Tid: 1:44. Ålder: 15 år.

Så här bra är skådespelarna

Ethan Hawke

4 getingar

Inte så mycket kvar av valpen från "Döda poeters sällskap". Men den lite mer fårade Hawke har energin kvar och verkar trivas i rollen som Jesse.

Julie Delpy

4 getingar

Gör en av de kanske bästa och längsta nakenscener jag har sett. Har en egen stil, och verkar inte alls bry sig om att vara så där Hollywoodsnygg.

Ariane Labed

3 getingar

Ni känner igen henne från kritikerfavoriten "Attenberg". Här får hon representera den unga kärleken. Fångar den knoppande kärlekskänslan från "Bara en natt".

Walter Lassally

3 getingar

Charmerande. Men vem är han? Googlar och inser att det är ju filmfotografen bakom "Zorba"! En insats som gav Lassally en Oscar 1965.