Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bedragaren

Robert Miller (Richard Gere) försöker upprätthålla en fasad som god familjefar och make till sin hustru (Susan Sarandon). Foto: Myles Aronowitz

DRAMATHRILLER
USA. Av Nicholas Jarecki. Med Richard Gere, Susan Sarandon, Tim Roth, Brit Marling. Längd: 1.47. Från: 15 år.

Det är givet att tänka på Bernard Madoff - mannen som under många år lyckades lura det finansiella USA.

2008 hann en rejält skadeskjuten marknad ifatt honom och vi stod inför ett bedrägeri av historiska dimensioner. Madoffs kollapsade pyramidspel visade att placerare och myndigheter hade noll koll.

 

I "Bedragaren" håller en annan - till synes ekonomiskt oberoende - silverrävs liv på att gå käpprakt åt skogen. Hans stiliga nästan ämbetsmannalika omslagsbild på ett av numren av Forbes är på väg att solkas ner å det grövsta.

Robert Miller (Gere) vill sälja sitt "framgångsrika" företag, och har genom långt ifrån lagliga metoder trixat med bokföringen och därmed drivit upp värdet.

Han försöker upprätthålla en fasad av god familjefar och filantrop, men har inga problem att rulla runt i främmande sänghalm och gå över lik för att nå sina syften.

Det sistnämnda är något han tvingas till när tillvaron på allvar krackelerar och en mycket näsvis polis börjar snoka runt bland Millers förehavanden.

Låt dig inte luras av de 25 första minuterna.

 

När vi tror oss veta exakt var vi har "Bedragaren", byter den spår lika snabbt som Geres stiliga ansiktsdrag blir stressade och plågade.

Han har gjort denna typ av roller förr ("Primal fear" är väl det bästa exemplet), men vi har nog aldrig sett honom gå upp i limningen som här och bli topp tunnor skogstokig. Imponerande.

Gere får god hjälp av ett på övriga håll också klanderfritt agerande, och "Bedragaren" landar som en av höstens smartare, mer spännande och nervigare historier.