Beck: Levande begravd

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
FÖRUTSÄGBART. I nya Beckfilmen vet man ungefär vad som väntar, och får ungefär just det.
Foto: BENGT WANSELIUS

BIO 

THRILLER 

Beck: Levande begravd 

Regi: Harald Hamrell 

Distributör: Nordisk film 

Åldersgräns: 15 år 

Längd: 1.30 

Land: Sverige 

Sverigepremiär: 21 juni

Det börjar dramatiskt - Jessica Zandén tvättar bilen - och övergår sedan i vanlig banal seriemördarjakt.

 Ungefär så kan man beskriva nya "Beck" - den 26:e i ordningen.

 Scenen med Zandén ligger före förtexterna och är i all enkelhet en utmärkt upptakt. Vi ser en självsäker - men ängslig - yrkeskvinna på väg hem, hon har stannat till på den mack där hon är stamkund. 

 Utan onödiga repliker avslöjas saker, byggs en stämning. Att något ska hända - mer än att bilen blir ren - görs diskret tydligt.

 Sedan börjar själva filmen och även om intrigen är ny så vet vi ungefär vad som väntar - och får ungefär just det.


Seriemördaren - för det är en sån som härjar - har sin egen ruggiga mordmetod. På seriemördarvis etablerar han också en personlig kontakt med Martin Beck, ett intresse som stressar Beck och skrämmer hans kollegor.

 Allt ljus riktas mot de pressade poliserna där återvändaren Lena och beskäftige Oskar spelar viktiga roller vid sidan av veteranerna Beck och Larsson.

 Alla andra förpassas till marginalen, Becks dotter skymtar förbi liksom grannen med stärkkragen. Något nytt ansikte läggs in mest som villospår och mordoffren blir föga mer än mordoffer.


Välgjort och spännande - men framför allt tryggt och vant. Vi känner det här teamet och även när intrigen överraskar - och det gör den i nästan ruskigt hög grad vid ett tillfälle - så blir ingen riktigt överrumplad.

 Om det här är den sista "Beck"filmen, som det antytts, återstår att se. Beck må vara trött och sliten men varumärket är fortfarande välputsat.


I HUVUDROLLERNA:

PETER HABER


 Han har gjort rollen många gånger och snarast blivit bättre med åren, en stressad veteran och gruppens ledare. Står ovanligt mycket i centrum den här gången. 


MIKAEL PERSBRANDT


 Gunvald Larsson har sina hårda repliker och de sitter bra i munnen på Persbrandt, men han dominerar inte den här gången. 


MÅNS NATHANAELSON


 Nathanaelson har växt med uppgiften och den ordentlige Oskar har blivit lika självklar som Martin och Gunvald. 


STINA RAUTELIN


 Lena kom tillbaka och har sedan alltmer fått ta på sig den moderliga rollen. Hon försöker ta hand om Beck och det är inte alldeles lätt, särskilt i den här filmen.