Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beasts of the southern wild

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
INSIKTSFULL. Hushpuppy (Quvenzhané Wallis) vill rädda­ världen efter att en orkan drabbat hemstaden Bathtub.
Foto: By Jess Pinkham

DRAMA

USA. Av: Benh Zeitlin.

Med: Quvenzhané Wallis, Dwight Henry.

Längd: 1.43.

Från: 11 år.

Sexåriga Hushpuppy (fantastiska nykomlingen Wallis) försöker förstå hur tillvaron hänger ihop. Att allt omkring henne är sammankopplat har hon insett.

Människorna, djuren, den jord vi alla lever på. Odelbart och okränkbart.

Trots sin litenhet och ringa ålder är Hushpuppys liv - i fiktiva Bathtub i ett hörn av Louisiana efter orkanen Katrinas härjningar - ett ständigt omhändertagande av en sällan nykter och oftast slarvig pappa, Wink (tidigare också helt oprövade Dwight Henry är även han ett fynd).


Det är dottern som tvingas leda fadern när själva varandet hotar bryta samman. Mamman är borta - "hon simmade i väg en dag".

Bathtubs slitna och fattiga invånare i träskmarkerna i den amerikanska Södern försöker överleva, samtidigt som de valt att ställa sig utanför det samhälle som bokstavligen vill dränka dem.


Hushpuppy må vara ung, men hennes själ och insikter känns nedärvda sedan tidernas begynnelse. Gråta får de vuxna göra, Hushpuppys uppgift är att rädda världen och återskapa balansen.

"The beasts..." är en märklig, storstilad och poetisk saga om alltings rätt, oavsett obetydlighet eller antal, att existera.

Inget är för smått och det lilla måste också ges plats, så att de stora dragen kan bli tydliga.


New Orleans-baserade Benh Zeitlin har gjort en film som hamnade högt på alla utländska topplistor förra året, och - det lovar jag - kommer att inta en tätplacering när 2013 på de svenska biograferna summeras.

Tänk den kontemplativa realismen och monumentala skön­heten hos Terrence Malick och ni förstår vad Zeitlin har åstadkommit i sin debut.

I en tid då så mycket redan är känt landar "The beasts of the southern wild" som en nästintill unik berättelse.