Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Batman v Superman: Dawn of justice"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Courtesy Of Warner Bros. Picture / COURTESY OF WARNER BROS. PICTURE

Oj! Vilken omtumlande överraskning. Gapar jag fortfarande? Troligtvis.

Sinnesbearbetningen är lite överhettad just nu. Något kan ha exploderat.

Men i dimman skymtar jag ett par välmejslade manliga käkben, flertalet kollapsande byggnader och ett hav av eld. Säg hej till apokalypsen, presenterad av Uppenbarelseboken.

 Få filmprojekt har väl förebådats av en så märklig kombination av pessimism och entusiasm som detta. Fansen i princip hatade valet av Ben Affleck som Batman, samtidigt som kritikerna förhöll sig relativt svala till Zack Snyders uppdatering av Stålmannen med Henry Cavill i huvudrollen.


Men när DC Comics nu expanderar sitt universum och på allvar börjar konkurrera med Marvel, så verkar Snyder ha tänkt till, och bestämt sig för att köra sin stil ända in i kaklet. Om Marvel är pop med glimten i ögat, så är detta skitig metal där man bara öser på och verkligen vältrar sig i religiös symbolik.


Alla lär inte bli stormförtjusta. Men med min medfödda svaghet för det bibliska med en touch av gotiskt mörker och manlig torso, finner jag förödelsen tilltalande. Vi ställs redan från början inför en kaotisk värld, plågad av terrorliknande attacker. Det goda liknar alltmer det onda. ”Vi har alltid varit kriminella”, säger Batman. Medan Stålmannen verkar ha svårare att skiljas från sitt Messiaskomplex, trots att Lex Luthor hävdar att inget allsmäktigt kan vara gott. Tematiken känns igen, men här maxas dess potential, både med visuellt magnifik domedagskänsla och mer uttalade idéer.


Med ett så massivt inferno i botten, landar mindre tyngd på huvudpersonerna, vilket är bra. Henry Cavills bristande karisma blir mindre påtaglig, samtidigt som Ben Afflecks oborstat lyxiga herrmagasinsaura känns oväntat passande. Introduktionen av Wonder Woman (Gal Gadot) är dessutom en vitamininjektion, samt ännu ett bevis för att superhjältar funkar bäst i grupp.

I en genre som borde vara helt uttjatad, lyckas ”Batman v Superman” skapa en galen mash up av precis allting, som både känns nyskapande och väcker ett sug efter mer.

Action

BATMAN V SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE

USA. Av Zack Snyder. Med Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Holly Hunter, Jeremy Irons. Längd: 2:32. Från: 11 år.

Så bra är skådespelarna

Ben Affleck

Det är kanske ingen Oscarsprestation, och många kan säkert ha invändningar mot utvecklingen av Batman. Men Afflecks manligt nonchalanta stil fungerar faktiskt väldigt bra. Superrevanch för Affleck!


Henry Cavill

Jag är fortfarande lätt oförstående inför Cavills karriärsframgångar med tanke på hans intetsägande utstrålning. Men med minskat fokus, klarar han ändå att bära upp en roll som ändå mest går ut på att se läckert vältränad ut.


Jesse Eisenberg

Står för filmens huvudsakliga humorinslag genom sin häpnadsväckande mångsidiga Lex Luthor-tolkning. Är fantastisk på att pendla mellan total galenskap, Mark Zuckerberg-ego, och nästan sympatisk cynism.