Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Bamse och tjuvstaden"

ANIMERAT

Sverige. Av Christian Ryltenius. Med Peter Haber, Morgan Alling, Steve Kratz, Magnus Härenstam, Leif Andrée, Tomas Bolme. Längd: 1.06. Från: Barntillåten.

Bara några veckor efter att Emil återupplivats på vita duken, så har det blivit dags för Bamse. Två älskade barnklassiker. Två ganska olika utgångslägen. För medan Astrid Lindgrens arvingar hållit hårt i sina barnbokskaraktärer, så har Bamse exploaterats nästan utan gräns och finns i dag på allt från tandkräm till strumpor. Den tecknade serien med en mysigt framställd asylprocess går fortfarande inte riktigt att glömma.

Men med den nya filmen tar man ett välriktat steg tillbaka till känslan i de gamla filmerna. Givetvis är animeringen och ljudeffekterna moderniserade, samtidigt är man traditionen trogen och levererar en pedagogisk sensmoral.

 

När vi möter det gamla gänget har vargen och alla gamla skurkar blivit snälla. (Det blir man ju om andra är snäll mot en.) In kliver Reinard räv (vars röst gör av en fantastisk Magnus Härenstam) och hotar idyllen. Genom att ljuga vänder han ex-skurkarna mot Bamse och tillsammans kapar de en godislast och kidnappar farmor.

 

Dramat för oss genom magiskt tecknad Trollskog, via forsränning till en borg och in i Tjuvstaden. En vandring som påminner förbluffande mycket om dvärgarnas resa i senaste "Hobbit"-filmen. Som fantasy för de allra minsta fungerar filmen utmärkt. Här finns kampen mellan gott och ont, ett myllrande sagoliv, lagom mycket spänningsvåld och en ny kvinnlig hjältinna i form av Nalle-Maja.

Det är spännande, utan att vara hysteriskt. Nostalgiskt och samtidigt fräscht. En på det hela taget mycket lyckad uppdatering.

Ida Wargs och Alexander Pärleros miljonimperium

Så mycket pengar drar entreprenörerna in

Det är inte för sent att skicka Drängarna till Rotterdam

MARIA BRANDER: Tittarnas förnuft har talat

De klädde sig bäst på Melodifestival-scenen

En soffpotatis, schlagerflamingo och har Abba återuppstått?