"Bamse och tjuvstaden"

Publicerad

ANIMERAT

Sverige. Av Christian Ryltenius. Med Peter Haber, Morgan Alling, Steve Kratz, Magnus Härenstam, Leif Andrée, Tomas Bolme. Längd: 1.06. Från: Barntillåten.

Bara några veckor efter att Emil återupplivats på vita duken, så har det blivit dags för Bamse. Två älskade barnklassiker. Två ganska olika utgångslägen. För medan Astrid Lindgrens arvingar hållit hårt i sina barnbokskaraktärer, så har Bamse exploaterats nästan utan gräns och finns i dag på allt från tandkräm till strumpor. Den tecknade serien med en mysigt framställd asylprocess går fortfarande inte riktigt att glömma.

Men med den nya filmen tar man ett välriktat steg tillbaka till känslan i de gamla filmerna. Givetvis är animeringen och ljudeffekterna moderniserade, samtidigt är man traditionen trogen och levererar en pedagogisk sensmoral.

 

När vi möter det gamla gänget har vargen och alla gamla skurkar blivit snälla. (Det blir man ju om andra är snäll mot en.) In kliver Reinard räv (vars röst gör av en fantastisk Magnus Härenstam) och hotar idyllen. Genom att ljuga vänder han ex-skurkarna mot Bamse och tillsammans kapar de en godislast och kidnappar farmor.

 

Dramat för oss genom magiskt tecknad Trollskog, via forsränning till en borg och in i Tjuvstaden. En vandring som påminner förbluffande mycket om dvärgarnas resa i senaste "Hobbit"-filmen. Som fantasy för de allra minsta fungerar filmen utmärkt. Här finns kampen mellan gott och ont, ett myllrande sagoliv, lagom mycket spänningsvåld och en ny kvinnlig hjältinna i form av Nalle-Maja.

Det är spännande, utan att vara hysteriskt. Nostalgiskt och samtidigt fräscht. En på det hela taget mycket lyckad uppdatering.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag