Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bamse hittar tillbaka till sitt sjuttiotalsjag

Jag kan ska inte hymla med att Bamse ibland kan stå mig upp i halsen. Har man barn, är man snart invaderad av den snälle björnen – på tandborstar, kläder, spel och leksaker. Ett besök på Bamses värld på Kolmården kan kännas som att hamna i ett inferno av åkattraktioner, godis och farmors pannkakor.

Så vad jag verkligen gillar med de rebootade Bamsefilmerna är hur de tar tillbaka Bamse till den sedelärande och lugnande sjuttiotalsgrunden. ”Bamse i tjuvstaden” var lysande på det viset, och detta är en film i samma anda.


LÄS MER: Estelle såg Bamse – och åt popcorn


Lova är den lilla lo-ungen som är häxans dotter. Hon bor med sin mamma i skogen, gömd bakom en mur av törne. Förföljelser till följd av att de är annorlunda, har lett dem dit, men när längtan efter vänner blir för stark, så smyger Lova iväg för att börja skolan. Det går sådär. Har man knappt fått leka förut, kan det vara svårt att förstå de sociala reglerna, men Nalle-Maja gör sitt yttersta för att ta in Lova. Samtidigt hotar Krösus Sork att, i jakt på guld, ödelägga byn, och slugt nog utnyttjar han häxans rädsla för sina egna syften.


Tecknad i samma stil som ”Tjuvstaden”

Scenariot bär likheter med det i Disneys Törnrosaberättelse ”Maleficent”, där ens sympatier förflyttas till häxan. Men här är får vi den viktiga berättelsen om utanförskap i en mer pedagogisk tappning. Dessutom i ett förtrollande format: Filmen är tecknad i samma moderniserade vintagestil som ”Tjuvstaden”, och vibrerar av atmosfär, skogsdoft och fågelsång. Det enda jag egentligen saknar är Magnus Härenstam som Reinard Räv. Barnprogramsgiganten fattas mig, men lite är det en tröst att någon plockat upp stafettpinnen och ger oss mjukare barnunderhållning med både substans och hjärta.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

BAMSE OCH HÄXANS DOTTER

Animerat

Sverige. Av Christian Ryltenius, Maria Blom. Med röster av Peter Haber, Morgan Alling, Jonas Karlsson, Ingela Olsson. Längd: 1:05. Från: Barntillåten.