Babel

Publicerad
Uppdaterad
USA. Av Alejandro Gonzáles Iñárritu. Med Brad Pitt, Cate Blanchett, Adriana Barraza, Gael Garcia Bernal, Koji Yakusho, Rinko Kikuchi. Längd: 2.24.
DRAMA

Två vallpojkar

i de marockanska bergen har fått ett gevär till skydd mot rovdjuren. De skjuter prick. Träffsäkerheten är dålig. Duger den hopplösa bössan ens till en träffa en buss som rullar längs vägen långt nere i dalen? Det gör den. I bussen finns Cate Blachett på motvillig turistresa med maken Brad Pitt. Hon blir träffad av den oväntade kulan. Obegripligt. Fasansfullt. Efter den första chocken blir allt bara värre. Ska hon dö mitt i ingenstans i en främmande värld? Var skottet början på en terrorattack? Även för vallpojkarnas familj blir händelsen en oändlig olycka.

I södra Kalifornien

smugglar en medelålders mexikansk kvinna sin bortreste arbetsgivares barn över gränsen. Det slutar i en ökenvandring vid katastrofens rand. Liksom i sina två tidigare filmer, Älskade hundar och 21 gram, berättar Iñárritu tre sammanlänkade historier. Den här gången är de geografiskt långt ifrån varandra. Alla handlar om hur tryggheten tappar taget i språkförbistring, kulturkrockar och kommunikationsproblem den tredje berättar om en döv tonårsflicka i Tokyo.

Skådespelarna är utmärkta

, de många amatörerna likaväl som den desperate och förtvivlade Brad Pitt. Iñárritus furiösa intensitet finns kvar, men kompletterad med ett slags obönhörligt lugn. En plågad insikt om att tillvaron har många öknar att gå vilse i.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag