Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Avengers: Age of ultron"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jay Maidment

Gåta: Hur många superhjältar får det plats i ett och samma actionäventyr?

Svar: Hur många som helst.

Regissören Joss Whedon har (än en gång) trollat med knäna, och lyckas imponerande sömlöst väva ihop de omaka karaktärerna till en aptitretande filmisk helhet.

Vi landar direkt i stridens hetta i skogarna kring ett slott. Våra Avengers är i vanlig ordning oövervinneliga, ända tills de stöter på ett tvillingpar – två ”förädlade” människor som på experimentell väg försetts med övernaturliga förmågor.

Det är ett stukat gäng som till slut drar sig tillbaka för att slicka såren, och i Ironmans fall även fila på ett program för artificiell intelligens som ska göra slut på alla krig och skapa ”fred i vår tid”.

Humoristiskt kvicka

Men det skräckfilmsläskiga hummandet på ”I’ve got no strings” från ”Pinocchio” säger oss att den här intelligensen inte kommer att förbli marionettstyrd särskilt länge. Och snart står han där – Ultron, roboten som tyvärr råkat ärva arrogansen och cynismerna från pappa Tony Stark (Downey Jr).

Man måste ju ändå älska en superhjältefilm där huvudpersonerna inte bara är humoristiskt kvicka, utan dessutom obekymrat strösslar referenser kring allt från dramatikern Eugene O’Neill, till aposteln Paulus och instiftandet av påveämbetet, omkring sig.

Ovanligt charmiga hjältar

Dessutom finns här är en välkommen självmedvetenhet kring superhjältefilmens traditionella könsroller, som gör att man till slut faller handlöst för i princip samtliga ovanligt charmiga hjältar. Men mest gillar jag ändå Thor, som med sitt bimboglada sätt är filmens största humortalang. Att lyckas ge så mycket liv till en rollfigur vars utmärkande drag är att svinga en hammare, det är inget annat än stor konst.

Så bra är skådespelarna

Chris Hemsworth

Från den första Thor-filmen till den andra ”Avengers”-filmen har Hemsworth uträttat stordåd med den här figuren. Han balanserar perfekt mellan högtravande superhjälte och belgisk blå-deffad snäll bimbo. Något som ju egentligen borde vara mission impossible.

Robert Downey Jr.

Vid det här laget har vi visserligen vant oss vid Tony Starks/Ironmans träffsäkra cynismer. Men de är fortfarande ett väldigt uppiggande inslag i science fiction-landskapet, och den mörka utstrålningen hos Downey Jr är i en klass för sig.

Scarlett Johansson

Oklanderlig prestation. Men Johansson gör en av filmens mest normala karaktärer, vilket inte ger samma utrymme för att ta ut svängarna med humor och vassa repliker. Skulle behöva något mer än sex appeal och en figursydd dräkt.

Elizabeth Olsen

Lillasystern till tvillingarna Olsen, spelar här tvilling (he, he) med särskilda förmågor. Till en början lite begränsad till läskigt lysande blickar, men rollen växer, och mot slutet får jag mersmak av hennes mindfuckande superhjälte.

BIO

"Avengers: Age of ultron"

Science fiction

USA.

Av Joss Whedon.

Med Scarlett Johansson, Chris Hemsworth, Robert Downey Jr., Jeremy Renner, Mark Ruffalo, Elizabeth Olsen, Chris Evans, Stellan Skarsgård.

Längd: 2:21.

Från: 11 år.