Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Återträffen"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
NERVKITTLANDE. Som publik håller man andan av så många olika anledningar i Anna Odells "Återträffen".

DRAMA

Sverige. Av Anna Odell. Med Anna Odell, Henrik Norlén, Anders Berg, Sandra Andreis, Robert Fransson Längd: 1.30. Från: 11 år

Carrie fick en hink med svinblod över sig och hämnades på klasskompisarna på telekinetisk väg. Nästan alla dog. Anna Odells uppgörelse är naturligtvis inte på riktigt samma smaskiga nivå. Men det ger ändå en kick att se henne ställa sig upp på den inställsamma klassåterträffen och berätta om hur hon faktiskt upplevde skolan och mobbningsåren.


Temat är helt klart något av en hösttrend. Remaken av "Carrie" kommer om två veckor, "IRL" där Valter Skarsgårds karaktär får oväntad hjälp med sina plågoandar gick upp sista helgen i oktober.

Anna Odell menar att hennes "Återträffen" varken har med hämnd eller revansch att göra. Istället vill hon åskådliggöra strukturer och hierarkier. För mig spelar det mindre roll. Det är nervkittlande i vilket fall.


Visserligen har Odell gjort en spelfilm, men hon spelar sig själv, och den bygger på hennes verkliga konfrontationer med mobbarna. Som publik är det som att se en lite lättare variant på danska "Festen". Man håller andan av så många olika anledningar: För att Odell är jobbig och inte alltid lätt att sympatisera med eller för att klasskompisarna inte ens nu, tjugo år senare, kan säga "förlåt". Istället faller alla snabbt tillbaka i gamla roller.


Anna Odell utforskar skickligt den allra fegaste sidan av oss människor, och det är så vansinnigt befriande. Måtte detta bli en folkrörelse: Den obekväma sanningen på klassåterträffen. Jag vet att jag aldrig kommer att våga, men i mina modigare skrymslen av hjärnan smider jag redan planer för 2016.