Äta sova dö

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Deppigt. När den ekonomiska krisen når det lilla samhället hotas tryggheten för Rasa, som tvingas gå från jobbet på grönsaksindustrin..
Foto: TRIART

DRAMA

Sverige. Av Gabriela Pichler. Med Nermina Lukac, Milan Dragisic, Jonathan Lampinen, Peter Fält. Längd: 1.44. Barntillåten.

Rasa är ung och rask dotter till en utsliten invandrare. De bor i ett litet hus i ett litet samhälle på skånska landsbygden och Rasa, som packar grönsaker i byns basindustri, är nästan nöjd. Hon har fast inkomst, rör sig rutinerat i fabriken och känner de flesta. Och hon kan vara det stöd pappa behöver.

En dag får hon sparken.


Chefen är ingen hänsynslös riskkapitalist, men när den ekonomiska krisen skakar världen skälver marken även under den modesta grönsaksindustrin. Att Rasa är snabb och pålitlig hindrar inte att hon hamnar i den grupp som får gå.

Det nya livet rör sig kring jobbcoach och arbetsmarknadsutbildning - en kurs i konsten att gå på anställningsintervju - samtidigt som hon springer runt hos traktens småföretagare på jakt efter nytt jobb.

Gabriella Pichler är debuterande långsfilmsregissör och har redan fått publikens pris vid filmfestivalen i Venedig. Hennes - och Nermina Lukacs - porträtt av Rasa är imponerande, en kaxig tjej som vet sitt värde men ändå tvingas hålla sin osäkerhet i strama tyglar.


Hon har inte många polare och pojken som är hennes vän är inte nödvändigtvis hennes pojkvän. Men hon är pappas bästa kompis och främsta hjälpare.

Som lågutbildad arbetare är hennes valmöjligheter små.

Minst lika mycket imponerar porträttet av det lilla samhället, en vardagsgrå håla som inte har mycket att bjuda men likafullt är tillvarons fasta punkt för dem som bor där - arbetare och arbetslösa, många invandrare. Pichler berättar i innehållsmättade scener, där blickar säger mer än ord och glädjen är verkligare än dysterheten. Amatörer gör rollerna, äkt­heten är total.


När arbetsförmedlaren talar om möjligheternas Malmö våndas Rasa, för trygg­hetens fängelse rymmer man inte så lätt ifrån.

Hon vill inte flytta. Här finns hennes liv.

Fast vad är det för liv att äta, sova och småningom dö. Som en äldre invandrarkvinna och arbetskamrat undrar.

SÅ BRA ÄR SKÅDESPELARNA

Nermina Lukac

En naturbegåvning som hämtad direkt från fabriksgolvet, inte en oäkta rörelse eller ett falskt tonfall. Ingen glamour men hur mycket värme som helst.


Milan Dragisic

Rasas slitne pappa tvingas växla mellan att vara bekymrad förälder och sin dotters barn - det är hon som måste fixa allt eftersom hon behärskar språket.


Jonathan Lampinen

Rasas tystlåtna kompis som älskar djur men tvingas bli slaktare blir nästan filmens mest gripande personlighet.